La segona reunió entre govern espanyol, sindicats i patronal per abordar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) de 2024 ha acabat sense acord ni data per tornar a asseure's a la taula de diàleg social, encara que el Ministeri de Treball ha proposat una pujada del 4%, que suposaria portar-lo als 1.123 euros al mes.
"El govern espanyol ha fet la seva proposta, sense sorpreses, que ha estat d'una pujada del 4% per a 2024," ha assegurat als mitjans aquest dilluns després de la reunió la secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, que ha assenyalat que el sindicat s'inclina per una alça en l'entorn del 5%, tot i que estan "disposats a negociar". Vicente ha recriminat a CEOE no haver mogut la seva postura, el que ha suposat que no hi hagi hagut "marge" per "apropar posicions".
Per la seva part, el vicesecretari general de Política Sindical d'UGT, Fernando Luján, ha criticat el Govern haver "assumit" la proposta de la patronal, que advoca per una pujada del 3% més un altre punt en funció de la inflació.
La proposta del 4% de Treball, han indicat ambdós sindicalistes, és inferior a les pretensions de les centrals, encara que tant Luján com Vicente han acceptat que poden acabar acceptant la xifra en funció de com es desenvolupi la negociació.
Sobre la condició de CEOE per sumar-se a qualsevol acord d'actualitzar els contractes públics en funció de la pujada de l'SMI, Vicente ha afirmat que, encara que estan d'acord, no comparteixen que calgui lligar-la a pactar un nou SMI, si bé ha indicat que el Ministeri de Treball el tractarà amb la resta de ministeris implicats en aprovar aquesta mesura.
"Continuem negociant perquè la pujada de l'SMI arribi sense traves", ha assegurat Luján, que també es mostra partidari que els contractes públics s'actualitzin d'acord amb la pujada del salari mínim perquè arribi als treballadors.
Tanmateix, la secretària d'Acció Sindical de CCOO ha manifestat que no estan "a priori d'acord" amb la bonificació al sector del camp que demana la patronal i la vinculen a un compromís del sector de complir els convenis col·lectius, desbloquejar les negociacions d'aquests i a complir amb l'SMI en aquells que estableixen salaris inferiors.
Des de CCOO i UGT han indicat que no hi ha data per a una nova reunió, en espera que el Ministeri de Treball tracti la pujada al si de l'Executiu, encara que han coincidit que, en cas de no arribar a un acord, el Govern haurà de "decretar" quina és la pujada.
"Hi ha d'haver marge abans del 31 de desembre", ha afegit Vicente, i ha apuntat que "estigui (l'SMI) acordat o no", haurà d'estar "en camí" del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) perquè els treballadors "sàpiguen quin serà el seu salari".