La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha expressat després de reunir-se amb el comitè d'experts que la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) de cara a 2025 ha de garantir que els treballadors més mal pagats no perdin poder adquisitiu, o sigui, que en pugi menys amb la inflació, que de mitjana en els últims onze mesos voreja el 2,8%. Això suposaria una pujada de 32 euros al mes dels 1.134 euros al mes actuals als 1.166 si bé el percentatge d'inflació pot variar en funció del període que es prengui per fer el càlcul i de com evolucioni l'IPC el pròxim mes de desembre.

"El mandat és un, que no hi hagi pèrdua de poder adquisitiu i des d'allà que treballin", ha dit Díaz després de la primera reunió de la Comissió Assessora per a l'Anàlisi del Salari Mínim Interprofessional. "Ja ningú no qüestiona l'eficàcia del Salari Mínim per reduir la desigualtat", ha defensat Díaz, que ha estimat que la primera proposta arribarà "abans de desembre", però després es pot allargar i traslladar el debat a la Taula del Diàleg Social.

Díaz ha reclamat també que l'increment serveixi per continuar avançant que el salari mínim sigui el 60 % del salari mitjà a Espanya. El salari mitjà a Espanya és actualment de 26.949 euros i el mitjà de 22.383, mentre que el salari mínim anual es va situar en 15.876 euros bruts, de manera que falten 300 euros anuals perquè l'SMI assoleixi el 60% del salari mitjà. "El que fem avui és molt més que donar una xifra, és un projecte de país", ha dit Díaz, que ha reclamat "salaris dignes" i "ser més eficients econòmicament".

Els passos posteriors comprometen la possibilitat que el nou salari mínim estigui en vigor l'1 de gener, encara que Treball ha assenyalat que s'intentaran complir els terminis i ha recordat que, en qualsevol cas, s'aplica amb caràcter retroactiu.

"Darrere del salari mínim no hi ha números, hi ha famílies, hi ha rostres i hi ha infantesa", ha emfatitzat Díaz, que ha insistit en la necessitat de millorar els salaris a Espanya. "Hem acabat amb un gran mantra neoliberal. Pujar l'SMI destruïa feina, empetitia empreses, era molt dolent per al teixit productiu... Res d'això no ha passat. No els donaré dades, però tots aquests sectors tenen ocupació de rècord", ha sentenciat Díaz.

"Hem de ser europeus en matèria salarial. Tenir millors salaris fa que l'economia funcioni millor", ha afegit la titular de Treball, que ha destacat la importància de les pujades de l'SMI en la lluita contra la desigualtat.

El salari mínim interprofessional acumula, des de la seva creació el 1963, 60 pujades -en cinc anys es va incrementar dues vegades, mentre que uns altres cinc es va mantenir congelat- fins a assolir els 1.134 euros bruts al mes en 14 pagues en els quals es va situar aquest 2024.

L'increment de l'SMI per a aquest any va ser fruit de l'acord assolit amb els sindicats, ja que la patronal es va despenjar, i va implicar un augment de 54 euros al mes. Des de l'arribada del PSOE al Govern el 2018 (quan estava en els 735 euros), l'SMI ha acumulat una revalorització del 54 %.