El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, veu un acostament de la CEOE a la taula en la qual negocia amb els agents socials la reducció de la jornada laboral, que queda en espera que els empresaris es pronunciïn sobre la seva última proposta. Continuem confiant en un acord en el diàleg social", ha dit Pérez Rey, després de reunir-se amb patronal i sindicats en una taula en la qual "s'ha percebut un canvi de to i una actitud més constructiva per totes les parts". Aquest acostament d'actituds es produeix dies abans de la cita que s'han marcat els sindicats per concentrar-se davant de les seus de les patronals de tot Espanya per pressionar els empresaris a què pactin la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals.

La reducció de jornada inclou a més una millora del dret de desconnexió digital i de l'eficàcia del mecanisme de control horari. També, un pla d'acompanyament a les pimes que "ha estat delimitat amb més precisió" en la reunió d'aquest dimarts, ha explicat Pérez Rey, encara que no ha volgut precisar ni donar més detalls "per respecte a la confidencialitat de la taula".

Aquest pla, denominat Pla Pime 375, busca bonificar les pimes amb fins a 10 treballadors que generin nous contractes indefinits associats a aquesta reducció de la jornada, així com oferir acompanyament i formació a les empreses. Des de la patronal, tanmateix, han assegurat que s'han tornat a oposar a la reducció legal de la jornada i han afegit que "no s'ha concretat per escrit cap plantejament dels avançats en l'última reunió". El secretari d'Estat ha volgut donar també la benvinguda al PP al debat de la reducció de jornada.

El líder de l'oposició Alberto Núñez Feijóo ha plantejat la possibilitat de treballar quatre dies a la setmana, però a la manera de Bèlgica o del Regne Unit, que implica concentrar les mateixes hores sense una reducció real de la jornada setmanal. La reducció de jornada, ha dit, "transcendeix les ideologies" i "forma part d'un debat essencial per millorar la vida de les persones treballadores". "És el moment d'escometre gran canvi en les relacions laborals", ha assenyalat Pérez Rey.

Mobilitzacions

CC.OO. i UGT mantenen les concentracions convocades dijous vinent davant de les seus de les patronals de tot Espanya, mobilitzacions a les quals seguiran una ronda de reunions amb els diferents partits polítics perquè es pronunciïn sobre aquest canvi. Després de la reunió, el vicesecretari general d'UGT, Fernando Luján, ha considerat que nou mesos de negociació ja són suficients i ha demanat a la patronal que "accepti l'opinió majoritària de l'opinió pública", mentre ha apel·lat a la ciutadania que se sumi aquest dijous a les concentracions abans les seus de la patronal a totes les províncies.

"Reclamem així mateix el compromís dels grups polítics que han de pronunciar-se sobre si estan d'acord amb els ciutadans que els voten o amb els quals volen continuar augmentant els seus beneficis", ha afirmat.

La secretària confederal d'Acció sindical i Ocupació de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha insistit que la patronal ha de concretar propostes i no mantenir una negociació "sine die". "CCOO en cap cas no permetrà que està qüestió es quedi en la via morta", ha afegit Vicente que ha recordat les mobilitzacions convocades per a aquesta setmana.

A més, ha apel·lat als grups polítics a posicionar-se sobre aquesta mesura, recollida en l'acord de Govern PSOE-Sumar i que han venut com "estavella". La taula tornarà a reunir-se el pròxim 11 d'octubre