El Govern ha modificat l'actual sistema d'incentius a la contractació amb la intenció de focalitzar en l'ocupació indefinida els ajuts que rebin les empreses per contractar un aturat a la seva plantilla i concentrarà les bonificacions en els col·lectius més vulnerables o de difícil ocupabilitat. A més, la reforma realitzada pel Ministeri de Treball que dirigeix Yolanda Díaz exigeix a aquelles empreses que rebin una bonificació per contractar una persona no acomiadar-la almenys tres anys des de l'inici del contracte incentivat. La mesura, aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres, s'articularà mitjançant un Reial Decret-llei de mesures urgents en matèria d'incentius a la contractació laboral.

Però mantenir en plantilla tres anys al treballador amb un contracte bonificat no és l'única exigència a les empreses que inclou el Reial Decret. A més, les societats que traslladin la seva activitat industrial, productiva o de negoci a territoris que no formin part del dels Estats membres de la UE o del dels Estats signataris de l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, hauran de tornar "totes les bonificacions a la Seguretat Social realitzades durant els quatre anys immediatament anteriors a la deslocalització, així com les subvencions rebudes".

Un pes mort

En Treball subratllen que la reforma no només busca estimular l'accés a una ocupació per a certs col·lectius com persones en risc d'exclusió social, aturats de llarga durada, joves o dones, sinó impulsar la integració amb llocs de treball "de qualitat", per la qual cosa hauran d'entrar en plantilla mitjançant contractes indefinits i a jornada completa com a norma, front "a l'escenari previ a la reforma laboral, amb una norma que promovia l'ocupació precària". Així, en els supòsits de contractació a temps parcial les bonificacions es reduiran proporcionalment en funció de la jornada establerta. En tot cas no s'incentiven les jornades parcials inferiors al 50% de la jornada a temps complet, tret d'en els supòsits de permisos per conciliació.

La vicepresidenta segona del Govern ha destacat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que, amb el Reial Decret-llei aprovat aquest dimarts "tot" el sistema d'incentius es dirigeix a fomentar l'estabilitat de l'ocupació, de manera que deixa de "premiar-se la contractació temporal", tret de per als contractes de substitució lligats a la conciliació de la vida laboral i familiar. Díaz ha argumentat que les bonificacions a la contractació s'havien convertit en un "pes mort", ja que afavorien les persones que estaven en millor posició al mercat laboral en lloc d'a les més vulnerables.

Amb la norma, que entrarà en vigor al setembre, es corregeix aquest "pes mort", segons la vicepresidenta, doncs s'adapta el sistema d'incentius al marc contractual de la reforma laboral i desapareixen "definitivament" les reduccions de cotitzacions. Els incentius passen a ser lineals, i no percentuals. Així, per exemple, la contractació de joves menors de 30 anys no qualificats es bonificarà amb 275 euros mensuals.

Dispersió autonòmica

Un dels objectius de la reforma era simplificar l'actual model d'incentius a la contractació i fer els ajuts més efectius. Des de Treball han explicat que els actuals incentius a la contractació estan continguts en diverses normes que disposen unes 76 mesures. A més, han remarcat en Treball que els ajuts que s'apliquen en l'àmbit autonòmic han generat una gran dispersió ja que, "fins ara, mancaven d'un marc jurídic comú que aportés una visió integral". L'Airef ha denunciat en diverses ocasions la falta d'eficiència d'aquest tipus de bonificacions i, fins i tot reconeixent que els incentius existents fins ara faciliten accedir a l'ocupació en períodes de crisi, ho fan "amb efectes modestos, en perfils qualificats i que no perduren en el temps".

En realitat, la majoria dels col·lectius en els quals es concentraran els ajuts són els mateixos que en l'actual sistema, encara que s'han actualitzat les quanties de les bonificacions. Per exemple, l'actual bonificació per la contractació indefinit de persones en situació d'exclusió social s'eleva de 55 euros al mes a 128 euros, igualant-la a altres col·lectius vulnerables.

Noves bonificacions

Però el Reial Decret aprovat aquest dimarts inclou algunes bonificacions noves. En concret, la contractació indefinida de joves amb baixa qualificació beneficiaris del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, amb una bonificació de 275 euros al mes durant tres anys. Igualment, s'incentivarà la transformació de contractes temporals en contractes fixos discontinus dels treballadors del camp inclosos el Sistema especial agrari amb una bonificació durant tres anys de 55 euros al mes, 73 euros en el cas de les dones.

La tercera bonificació de nova implantació es destinarà a la contractació de persona que realitzessin formació pràctica en les empreses mitjançant un contracte indefinit o amb la incorporació com a persona social si ha realitzat les pràctiques en una cooperativa o societat laboral de persones. En aquest cas, l'ajuda serà de 138 euros al mes durant tres anys.

El nou sistema s'avaluarà de forma permanent, amb la qual cosa "cap incentiu no tindrà caràcter estructural", ja que només es mantindran els que funcionin, segons ha indicat la vicepresidenta segona. Díaz ha ressaltat a més que aquesta norma forma part de les reformes compromeses a Brussel·les en el Pla Nacional de Recuperació. En concret, amb aquesta, ja són deu d'un total d'onze les reformes posades en marxa que s'havien promès a Brussel·les en el component 23 del Pla de Recuperació