Entre l'últim dia de juny i el de juliol, la Seguretat Social ha demanat 152.097 afiliats, la qual cosa suposa un 0,7% de llocs de treball destruïts al llarg del mes de juliol. Però segons les dades donades a conèixer aquest dimecres pel Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, els treballadors estrangers han tingut amb més duresa la caiguda de l'afiliació durant el mes passat estival. Segons les estadístiques del departament que dirigeix Elma Saiz, aquest col·lectiu laboral ha perdut 33.257 efectius el mes (fins a 2.853,891), l'1,15% dels empleats a finals de juny. Uns altres 118.840 treballadors, aquesta vegada de nacionalitat espanyola, també van ingressar la llesta de l'atur, però la reducció percentual és gairebé la meitat, el 0,64% fins a un registre d'afiliació de 18.314.417 persones.

El juliol de 2024 ha tingut un mal resultat en termes d'afiliació si es compara amb l'històric d'aquest mes. La destrucció d'ocupació ha estat una excepció a causa de la forta contractació estival de caràcter temporal. Tanmateix, la reforma laboral ha donat la volta a les regles del mercat laboral com si es tractés d'un mitjó. El que explica que els dos únics juliols amb destrucció d'afiliació s'hagin donat des de la seva aprovació.

Si bé és cert que el mes passat el desgast ha estat més gran entre els treballadors estrangers, s'ha d'emmarcar al fort creixement de l'ocupació en aquest col·lectiu que ha aportat la meitat dels nous llocs de treball creats en els últims anys, quan la forta demanda de mà d'obra ha portat nombrosos sectors a patir l'escassetat de professionals qualificats.

El Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, fidel a la seva tradició, prefereix analitzar les dades d'afiliació de forma desestacionalitzada, per suavitzar l'efecte calendari i els vaivens de l'activitat en un país amb un biaix molt conjuntural pel pes de sectors com el turisme i, encara menys, l'agricultura.

Desestacionalitzat

Així, la Seguretat Social va registrar 2.806.557 afiliats estrangers al juliol, una vegada descomptada l'estacionalitat i l'efecte calendari, després de sumar-ne 5.302 d'ocupats i remarca que "la xifra de treballadors forans contínua en màxims històrics". Des de desembre de 2019, abans de l'impacte de la pandèmia, el sistema ha comptabilitzat un augment de 644.158 treballadors procedents d'altres països, és a dir, gairebé un 30% més. El que representa el 13,5% del total d'afiliats el juliol passat a la Seguretat Social en termes desestacionalitzats.

En termes mitjans i sense desestacionalitzar, és a dir, en la sèrie original, la Seguretat Social va registrar 2.892.763 afiliats procedents d'altres països, la qual cosa suposa un augment de 197.523 l'últim any. El registre diari d'afiliats estrangers s'ha mantingut per sobre dels 2,9 milions entre els dies 15 i 18 de juliol, i la resta del mes, per sobre dels 2,8 milions.

Per nacionalitats

L'afiliació mitjana del mes (no, el registre de l'últim dia del mes) es va situar en juliol en 2.892.763 d'ocupats, 197.523 més en els últims dotze mesos (7,3%), el segon millor registre des que hi ha dades. Així, el percentatge de treballadors estrangers sobre el total de persones afiliades a la Seguretat Social se situa en la sèrie original en el 13,5%.

El 31,8% són treballadors procedents de països de la Unió Europea. Del conjunt de nacionalitats, Romania és el país del qual prové el número més gran de treballadors, seguit pel Marroc, Colòmbia, Itàlia, Veneçuela i la Xina. Del total de persones afiliades procedents d'altres països, són homes prop d'1,6 milions i el nombre de dones estrangeres s'aproxima als 1,3 milions, després de créixer un 34% des d'abans de la pandèmia, superant l'increment entre els homes.

Entre altres nacionalitats, hi ha 72.205 afiliats procedents d'Ucraïna, 24.946 més que el gener de 2022, quan encara no havia començat la guerra, la qual cosa representa un creixement del 52,8%. La majoria dels treballadors procedents d'Ucraïna, a prop del 85%, estan en el Règim General (són assalariats) i el 15,3% són treballadors autònoms.

Autònoms

En conjunt, un 84% dels afiliats estrangers es van enquadrar en el Règim General, amb 2.429.100 treballadors, és a dir, són assalariats contractats per empreses. La proporció és similar al conjunt de treballadors, al voltant d'un 84% està enquadrat també en aquest Règim General. Per tant, a prop del 15% dels estrangers obtenen els seus ingressos com a autònoms.

Per ubicació, Catalunya acull el col·lectiu de treballadors estrangers més gran, 594.600 al juliol; seguit de Madrid, amb 513.300; la Comunitat Valenciana, 254.300 i Andalusia, pràcticament igual, amb 254.200.

Per activitats, els treballadors nacionals d'altres països en suposen més del 20% del total dels afiliats en sectors com a: Activitats d'Organitzacions i Organismes Extraterritorials (28,7%), Hostaleria (29%), Agricultura, Ramaderia, Silvicultura i Pesca (24,2%), i Construcció (20,8%). En el Sistema Especial de la Casa, el 45% són treballadors forans, i en el Sistema Especial Agrari, el 33,7%.

Per la seva part, el Règim d'Autònoms en va comptabilitzar 457.438 de cotitzadors d'altres nacionalitats, és a dir, més del 13,5% del total de treballadors autònoms. L'últim any, els afiliats estrangers en aquest règim han augmentat un 7,6%.