Ningú dubte que a Espanya s'està aguditzant la falta de mà d'obra, especialment a determinats sectors, encara que la polèmica sorgeix a l'hora de quantificar el problema. L'única font que mesura les vacants a Espanya, i a la UE, és l'Enquesta Trimestral de Costos Laborals (ECTL) que elabora l'INE. Aquesta estadística, que es realitza mitjançant una enquesta a 20.000 empreses, deixa clar que els llocs sense cobrir estan creixent de forma inflada, per sobre del 20% des de finals de 2021. Encara que també, que es tracta d'un volum escàs, especialment si es compara amb altres països de la UE. Tanmateix, nombrosos sectors alerten que l'escassetat de mà d'obra s'està convertint en un problema estructural que impedeix de créixer a moltes empreses. Sectors com la construcció, la indústria del metall, el camp, la tecnologia, o l'hostaleria són els que més es queixen, encara que no són els únics.

BBVA Research s'ha convertit en un referent en l'estudi de les vacants i el seu responsable d'anàlisi de l'economia espanyola, Rafael Doménech, un dels economistes que més ha investigat. La seva conclusió és que la taxa de vacants ha crescut durant 2022 per superar "molt àmpliament" en el quart trimestre de l'any passat els nivells prepandèmia (0,66% sobre el número d'ocupats, davant 0,47% en el mateix trimestre de 2019). I mesurat respecte a l'atur, la ràtio de vacants sobre atur ha passat d'una mitjana de 0,03 el 2019 a 0,05 a finals de 2022, la qual cosa suposa un "increment considerable del tensionamiento" del mercat de treball, que, "sens dubte, pot constituir un element addicional de pressió sobre la inflació salarial en els pròxims trimestres", assenyalen en BBVA Research.

Doménech apunta que "encara que a Espanya aquesta situació d'escassetat no és tan intensa com ho és avui a l'eurozona o la viscuda pel nostre país el 2007, la relació entre vacants i atur es troba significativament per sobre de la seva mitjana des dels anys noranta". I relativitza la problema: "a molts països europeus s'assoleixen màxims històrics que donen lloc a un tensionamiento dels seus mercats de treball. L'ocupació no creix més perquè moltes empreses no poden cobrir les seves vacants", conclou. A Espanya, les empreses de construcció diuen que han hagut de renunciar a obres per falta de personal.

Les cúpules dels sindicats UGT i CCOO neguen que hi hagi un problema generalitzat d'ofertes d'ocupació sense cobrir, un problema que es limita a determinades zones i sectors (hostaleria en alguns punts de costa) i insisteixen que el problema no rau en la falta de treballadors amb gairebé tres milions d'aturats, sinó a les condicions salarials i laborals ofertes. Però quan es pregunta als sindicats dels sectors amb més queixes, sí que reconeixen un problema d'escassetat de mà d'obra. Encara que amb matisos.

El Ministeri de Treball que dirigeix Yolanda Díaz es posiciona amb la tesi dels sindicats i nega que hi hagi escassetat generalitzada. Una altra part del Govern, encapçalada pel ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, es decanta pels arguments dels empresaris, que defensen una falta de mà d'obra formada, i ha obert la porta a portar contingents de treballadors d'altres països i, sobretot, a flexibilitzar el sistema de formació que obre la porta a una legalització dels estrangers residents en Espanya que no tenen permís de residència.

Agricultura

Juanjo Álvarez, director de relacions institucionals de la patronal agrària Asaja, quantifica entre 85.000 i 100.000 el dèficit de treballadors agraris i ressenya que la reforma laboral ha agreujat el problema, ja que ha impedit que el contracte temporal, que permet activitats fins i tot de 90 dies, es pot utilitzar per a les campanyes agrícoles, imposant els fixos discontinus. Tanmateix, Álvarez assenyala que aquest contracte no està sent efectiu perquè molts treballadors no acudeixen a la crida, fins i tot, reconeix que un mateix treballador firma contractes de fix discontinu amb diversos empresaris de la zona. Segons la patronal agrària, expliquen amb una borsa de treball amb 115.000 persones que no acudeixen a les ofertes de treball i es pregunta on són els 700.000 inscrits al Règim Especial agrari de la Seguretat Social.

Sebastián Serena, responsable del sector agrari en UGT, reconeix falta de mà d'obra, però no de forma generalitzada i apunta un problema en les condicions de treball. "Afortunadament no són tots els empresaris del sector, però n'hi ha que prefereixen contractar il·legals per pagar per sota del salari mínim interprofessional (SMI)". I remarca que la gent no vol treballar amb aquestes condicions, encara que cada any se'n van a la verema francesa 15.000 treballadors espanyols que després empalmen amb altres campanyes a Bèlgica o Itàlia. "Tenen condicions molt millors, amb salaris més alts i fins i tot amb cases on allotjar-se, assenyala. "El camp espanyol no és atractiu: si cobren 1.080 euros al mes i han de pagar un habitatge quan es desplacen, no surt a compte", diu.

Construcció

Fonts de la patronal CNC assenyalen que "la construcció requereix incorporar a mitjà termini 900.000 treballadors qualificats en les tècniques més capdavanteres del nostre sector", per a la qual cosa han elaborat un Pla de Xoc amb la Fundació Laboral de la Construcció (gestionada pels sindicats majoritaris i patronal) per multiplicar el nombre d'alumnes formats cada any (80.000). El problema és tal que la patronal avisa que el 65% de les constructores veu "extremadament difícil" contracta encarregats d'obra, segons una enquesta de la CNC. L'informe constata que entre els perfils més difícils de contractar hi ha capatassos, paletes, encofradors i operaris de de formigó. Així com els fusters, instal·ladors de façanes tècniques, muntadors de prefabricats estructurals, especialistes en treballs verticals o operadors de grues, muntacàrregues i de maquinària similar de moviment de materials. L'anàlisi determina un doble problema, ja que primer no hi ha professionals, però a més molts dels que hi ha no estan formats adequadament, la qual cosa porta que el 72% de les constructores enquestades declarin que han hagut de renunciar a algun contracte per escassetat de personal.

La Fundació de la Construcció, en la que són presents els sindicats, coincideixen amb la patronal en el diagnòstic. Assenyalen a l'observatori de la Construcció com un repte l'"escassetat de personal qualificat en construcció, el progressiu i alarmant envelliment de les seves plantilles, sense previsions de canvi a curt termini." Per pal·liar aquesta escassetat de professionals, patronal i sindicats del sector plantegen com a decisiva l'atracció de joves i de dones que assegurin el futur de la construcció.

Indústria del metall

Fonts de Confemetal assenyala a ON ECONOMIA que estimen que la Indústria del Metall necessitaria per cobrir necessitats actuals i futures uns 60.000 treballadors, centrats en les professions tradicionals com a torneria, fresatge, matricería, mecanitzat, soldadura, caldereria, fosa, tractament de superfícies... A més, se sumarien uns altres 90.000 treballadors formats en l'àmbit dels Serveis i el Comerç, claus per a l'activitat d'altres sectors com la construcció, les grans instal·lacions i els béns d'equipament industrials.

Gerardo Cortijo, responsable de política industrial de CCOO, encara que reconeix que existeix un problema per cobrir els llocs d'oficis més tradicionals, remarca que "és complicat parlar en general de problemes en la indústria. Caldria centrar el tir per sectors i per zones geogràfiques". No obstant això, reconeix que en "termes generals es dona un problema de cobertura de vacants", especialment per una deficiència de formació i apunta que en alguns casos es poden estar donant problemes en les condicions laborals, amb referència a la contractació per part de les subcontractes que treballen per a grans empreses industrials. I insisteix en una de cultural de rebuig contra molts oficis industrials, per la qual cosa s'ha d'incidir en la potenciació de la Formació Professional.

Hostaleria

José Luis Yzuel, president d'Hostaleria d'Espanya, declara que la situació de vacants per cobrir és "endèmica en l'hostaleria, encara que ara una mica pitjor. Tenim 120.000 llocs de treball més que el 2019 i hem duplicat la xifra en 20 anys", destaca, convençut que serà un "estiu de rècord" amb més d'1,9 milions de treballadors en l'hostaleria. Amb tot i amb això, reconeix que "el sector no és atractiu" per als treballadors i que molts estan canviant-se a altres oficis. "Es treballa els dissabtes i diumenges, no som els que millor paguem i la nostra pedrera sempre han estat els joves mentre que en la nostra societat s'inverteix la piràmide d'edat", reflexiona. A més, Yzuel es mostra estranyat que no existeixin les mateixes facilitats per contractar migrants en països d'origen amb l'hostaleria que amb l'agricultura. Encara que des d'Asaja assenyalen que actualment s'ha paralitzat la contractació en origen per a tasques agrícoles.

Gonzalo Fuentes, responsable de serveis i hostaleria de CCOO, nega que falti personal en l'hostaleria, "totes les ofertes d'ocupació es van cobrir", apunta, al·ludint a l'increment de contractacions del 13,7%. "El que falten són condicions de treball dignes i millors salaris", defensa. "Les dificultats esgrimides per les patronals per trobar empleats són degudes a la precarietat, els baixos salaris i les deficients condicions laborals: torns partits, dificultat de conciliació de vida laboral i familiar, ni tan sols un cap de setmana al mes", argumenta, en part coincidint amb la patronal, i afegint "l'incompliment dels convenis". "Un altre dels problemes és la falta d'habitatge per a treballadors en zones turístiques per desplaçar-se des de l'interior", apunta, una problemàtica molt comuna a les Balears, que tradicionalment atreu treballadors d'altres comunitats.

Tecnologia

Elena Díaz-Alejo, presidenta de la comissió de talent digital d'Ametic (Associació Multisectorial de Empresas Españolas de Electrónica i Comunicacions) assenyala que en aquest sector, el problema no és de salaris, ni de condicions, sinó la falta de personal qualificat. "Hem millorat molt les competències digitals, però falten especialistes TIC, tenim un 4,1%, una mitjana per sota de la Unió Europea i això preocupa", apunta. "S'estan duent a terme moltes iniciatives, tant des del sector públic com des del privat, per fomentar l'ocupabilitat dels joves al sector tecnològic i fomentar més vocació, sobretot entre les dones, que podrien cobrir gran part d'aquestes vacants," afegeix .

José Luis Mazón, responsable del sector TIC de UGT, recorda que "l'últim no s'ensenya a les facultats" i que, a més, es demana experiència a molts dels treballadors i en sectors com el blockchain, que és dels més demandats, gairebé ningú no té experiència". Mazón afegeix que "tampoc tot no és meravella" al sector tecnològic i que hi ha sous que no són tan elevats, així com "molts treballadors que marxen a l'estranger perquè es paga millor". Més formació per part de les empreses seria una de les solucions segons Mazón, ja que "les empreses moltes vegades veuen la formació més com una despesa que com una inversió per la por que el personal format se'n vagi a la competència".

Comerç

Al sector del comerç, on es registren 14.529 vacants segons l'ECTL, des de la Confederació Espanyola del Comerç (CEC) assenyalen que "les dificultats per aconseguir personal es donen sobretot als subsectors que requereixen més especialització o per a aquells que no existeix formació reglada, com muntadors de mobles." Reclamen, de nou, més formació per a empleats i autònoms, així com línies d'ajuts per formar empresaris, treballadors i aturats. I la creació d'Escoles Sectorials, que posin d'acord a empreses i sector públic amb l'esperit de la Formació Professional Dual.