El temps parcial s'ha incrementat amb la reforma laboral, des de 2,45 milions d'assalariats a finals de 2021 a 2,58 milions a finals de l'any passat, gairebé 123.000 treballadors més, encara que s'ha produït un clar traspàs des d'empleats amb contracte temporal a indefinits. Així, l'últim desembre, abans del canvi normatiu pactat pel Govern, els empresaris i els sindicats, hi havia 1,37 milions treballadors fixos amb jornades a temps parcial i el mateix mes de 2023, després de dos anys en vigor de la reforma, s'ha elevat a 1,8 milions, la qual cosa en suposa 432.300 més, amb un increment del 31,6%, segons l'EPA del quart trimestre de 2023 donada a conèixer aquest divendres per l'INE.
Preocupació sindical
L'increment dels contractats a temps parcial en la modalitat d'indefinits ha causat preocupació entre els sindicats. Recentment, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, va comentar que després de dos anys de reforma laboral s'hauria d'aprofundir en tres punts que considerava havien de ser revisats: l'increment del temps parcial, l'ús inadequat dels acomiadaments durant els períodes de prova i el comportament del contracte de fixos-discontinus, del qual hi ha poques dades que permetin determinar quants dies a l'any està en actiu una persona amb aquesta modalitat contractual i l'excés de la contractació a través d'ETT.
Eva María Blázquez, catedràtica de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat Carlos III, comenta que les empreses han buscat fórmules indirectes per poder contractar per períodes curts després de la complexitat imposada amb la reforma laboral per demostrar les causes que justifiquen la temporalitat. L'esperit del canvi normatiu va ser des del principi imposar la modalitat indefinida com el contracte principal i relegar el temporal a dos motius: la substitució eventual de treballadors de baixa i en cas de necessitat de la producció, encara que en casos molt taxats per l'Estatut dels Treballadors.
Fonts del Ministeri de Treball apunten a ON ECONOMIA que els sindicats tenen especial interès a debatre el temps parcial a la taula que ha de negociar la reforma del subsidi d'atur (que va ser rebutjat en el Congrés amb els 5 vots de Podemos), fins i tot més que la pretensió del Govern de reduir la sobrecotización dels majors de 52 anys en el subsidi que va determinar el vot contrari de partit esqueixat de la formació Sumar. No obstant això, en Treball veuen amb cautela una reforma del temps parcial i apunten que el percentatge de treballadors espanyols a temps parcial és inferior a la mitjana comunitària. Segons Eurostat, el 2022 (última dada) el 17% de tots els ocupats de la UE són a temps parcial i el 20% en el cas dels 20 països de la zona euro. Espanya, comptabilitzant els ocupats (assalariats més autònoms) estava el 2022 en el 13%, un 13,5% en el quart trimestre de 2023, segons l'EPA.
No obstant això, encara que el Ministeri de Treball apunta que el volum de treballadors a temps parcial no és un problema, sí que ho és, i gravi, l'alt percentatge de persones amb aquesta jornada que no l'han elegit i que preferiria treballar a temps complet. L'EPA no dona la xifra exacta de quants són, ja que entre les causes per al temps parcial, no només hi ha el voler, sinó el fet d'haver d'afrontar tasques com la cura de familiars, entre d'altres. No obstant això, dels 2,87 milions de treballadors amb aquesta jornada a final d'any, 1,36 milions (47,3%) es veuen obligats, ja que no han "trobat una feina a temps complet". I els que declaren preferir treballar a temps complet es redueixen a 8,16% del col·lectiu.
Més concloent és una altra estadística de l'EPA que comptabilitza quants treballadors volen treballar més hores a la setmana i, a finals de l'any passat, sumaven 1,97 milions, és a dir, el 68,5% del total dels treballadors a temps parcial. No obstant això, cal apuntar que aquesta taxa s'ha anat reduint, ja que abans de la reforma laboral, el 77,3% dels treballadors a temps parcial volien treballar més hores.
Amb contracte temporal
Però si ha crescut el nombre d'indefinits a temps parcial, d'acord amb la forta caiguda de la temporalitat gràcies a la reforma laboral, també s'ha produït un descens dels treballadors temporals a temps parcial. Si el 2021 hi havia gairebé 1,1 milions de temporals amb jornades reduïdes, el desembre de 2023 havia caigut a 781.000, gairebé 310.000 menys que el 2021. No obstant això, a causa de la forta creació d'ocupació en aquests dos anys, amb un increment una mica superior al milió d'assalariats, el percentatge dels treballadors a temps parcial s'ha mantingut en xifres molt similars en aquests tres anys: el 14,5% del total d'assalariats (públics i privats) el 2021; un 14,4% el 2022 i un 14,3% en l'últim trimestre de l'any passat.
Però el pes entre indefinits i temporals sí que s'ha invertit. Així, el 2021, els treballadors indefinits amb contractes de jornada parcial suposaven el 10,8% del total dels empleats fixos i dos anys més tard sumen 1 punt percentual, fins i tot l'11,9% del total d'indefinits, i, tanmateix, el pes dels treballadors a temps parcial amb contracte temporal no s'ha reduït, sinó que ha crescut, empitjorant les condicions d'aquest col·lectiu ja per si mateix precari: ha pujat del 25,3% del total dels assalariats temporals el desembre de 2021, al 26,3% a finals de l'any passat.
Molt feminitzat
El temps parcial té un fort biaix de gènere, ja que 3 de cada 4 són treballadors, encara que el percentatge s'ha reduït 2 punts percentuals després de dos anys de la reforma laboral en vigor. No obstant això, els homes que declaren voler treballar a temps complet en comptes de parcial suposen el 55,5% del total dels empleats a temps parcial, percentatge que es redueix, encara que lleument, en el cas de les dones.
Entre els que han elegit voluntàriament aquesta jornada, 10 de cada 100 dones volen treballar a temps parcial, davant 7 de cada 100 homes. En aquest mateix sentit, dels 2 milions de treballadors que volen treballar més hores, 1,17 milions són dones, que equivalen al 12% del total de les empleades a Espanya, i 780.000 homes, el 6,9% del total d'assalariats homes.
Una mica més patenti si es compara per activitats. El sector amb més percentatge de temps parcial sobre el total dels professionals és el d'empleats de la llar, ja que el 52,8% del col·lectiu treballa a mitja jornada, el 56,6% en cas de les dones i el 23,4% dels homes. La segona, amb un 32,4%, són les activitats artístiques (39,2% del total de les dones que es dediquen a aquesta professió i el 27,2% dels homes); del total de les persones dedicades a activitats administratives i serveis auxiliars, el 38% són a temps parcial, generalment contractats per ETT (38% del total d'aquests professionals en el cas de les dones i el 12,3% en els homes); el 25% de les persones d'hostaleria (30,8% en les dones i 17,6% en els homes); el 18% en educació (19,3% en dones i el 14,4% en homes) i al comerç detallista, sector en el qual el 14,6% de la seva força laboral està contractada a temps parcial, en el cas de les dones s'eleva al 23% i cau al 6,5% entre els homes.