El Consell de Ministres dona avui el vistiplau a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 1.080 euros per 14 pagues (15.120 euros a l'any) que el govern espanyol va acordar fa unes setmanes amb els sindicats i l'oposició de la CEOE. I ho fa amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener del 2023. Per tant, la nòmina de febrer d'aquells treballadors que actualment guanyin menys de 15.120 euros bruts a l'any pujarà fins a un 8%, però, a més, s'incrementarà amb una "pagueta" pels endarreriments de gener.
En diners, l'increment variarà depenent de quin salari es cobri en aquests moments. Així, aquells assalariats que ja cobraven l'SMI (1.000 euros mensuals) rebran aquest mes 1.160 euros (80 euros per la pujada de febrer i uns altres 80 per l'endarreriment de gener). I ja al març i els mesos següents, 1.080 euros. Encara que no hi ha dades exactes de quants treballadors estan en aquesta situació, es calcula que en aquests moments hi ha uns 2 milions d'assalariats (el 12% del total d'ocupats amb les dades d'afiliació del gener passat).
Tanmateix, també tindran pujades molts altres empleats que, encara que avui estan per sobre de l'SMI, el seu salari està per sota dels 1.080 euros mensuals (15.120 euros a l'any). Segons els diferents càlculs, es xifra entre 300.000 i 500.000 persones el nombre d'assalariats que passaran a cobrar aquest any l'SMI, entre 2,3 i 2,5 milions d'euros. Les pujades en aquests casos variaran en funció de dues variables.
En primer lloc, del salari del qual parteixen. Així, una persona que estigui guanyat 1.040 euros al mes en 14 pagues (14.560) tindrà un increment de 40 euros bruts al mes, incloent les dues pagues extra, cosa que suposa un increment del 4%. En aquest exemple, al febrer haurà de rebre 40 euros més per la pujada, més uns altres 40 euros per la "pagueta" d'endarreriments. Lògicament, mentre el seu salari actual s'apropi més als 1.080 euros establerts pel salari mínim interprofessional per al 2023, menor serà la pujada. En segon lloc, si aquests treballadors han tingut ja una pujada salarial aquest any, es descomptarà de l'increment generat pel nou SMI. És a dir, si al desembre guanyava 1.020 euros i han tingut una pujada, per exemple, d'un 3% (fins a 1.056 euros), l'augment per l'SMI serà tan sols de la diferència fins a 1.080 euros (24 euros).
Efecte neutre en l'IRPF
Per evitar que una part de l'augment salarial se'l mengi l'impost de la renda, el govern espanyol equiparà el mínim exempt a partir del qual no s'ha de pagar l'IRPF a l'SMI. Així, el 2022 s'estava obligat a tributar a Hisenda si s'obtenien rendes superiors als 14.000 euros (anterior SMI), límit que els pressupostos generals de l'Estat han elevat per a aquest any a 15.000 euros.
No obstant això, l'increment de la nòmina implica una quota més gran a la Seguretat Social. Un treballador està obligat a abonar el 4,7% dels seus ingressos bruts per contingències comunes que serveixen per a la seva futura pensió o per cobrar prestacions per incapacitats temporals o permanents. A més, aporta un 1,55% per cobrir possibles períodes d'atur, un 0,1% per a la seva formació i s'hi ha afegit aquest any un 0,1% per al MEI, un fons que s'ha creat per sanejar la Seguretat Social. En total, un 6,4%. En diners, per als que ja rebien l'SMI i cobraven 14.000 euros, els suposarà 78 euros més a l'any, 5,6 euros més al mes. Per a la resta, la pujada de les seves quotes serà en proporció amb l'increment salarial.
Bretxa salarial
El salari mínim interprofessional és considerat pels estats, els organismes públics econòmics (BCE, FMI, OCDE, OIT) i els acadèmics com la principal eina que tenen els governs per combatre la pobresa i reduir la bretxa salarial dels treballadors amb salaris més baixos. En un informe realitzat recentment per CCOO, l'increment de més d'un 47% de l'SMI en cinc anys ha ajudat a reduir la bretxa salarial entre homes i dones en sis punts, des d'un 26% del 2018 a un 21% el 2021.
Perquè l'SMI té un fort biaix de gènere i d'edat, ja que les dones i els més joves solen cobrar-lo amb més freqüència. Per tant, l'SMI serveix, a més, per aturar les debilitats salarials dels col·lectius més vulnerables.
Augmenten els ingressos
El govern espanyol calcula que la pujada de l'SMI tindrà un efecte beneficiós per a les arques públiques, ja que sumarà 568,32 milions d'euros als ingressos per quotes de la Seguretat Social, segons les projeccions recollides en l'anàlisi d'impacte de la norma que s'ha aprovat avui.
El PSOE i Unides Podemos es van comprometre a col·locar l'SMI en l'equivalent al 60% del salari mitjà dels espanyols en aquesta legislatura, tal com recomana la Comissió Europea i altres organismes internacionals. Per a això, el Ministeri de Treball va crear una comissió d'experts que determinés el 60% del salari mitjà. Tanmateix, davant de la disparitat de fonts que ho mesuren, els experts han establert una forquilla de pujada per complir l'exigència del 60% del salari mitjà que per a aquest any era d'un mínim de 1.046 euros i un màxim de 1.082 euros.
La pujada dels 1.080 euros s'ha apropat més a la demanda sindical —que anava des dels 1.100 euros sol·licitats per UGT a l'entorn dels 1.082 de CCOO— que a la petició de la CEOE, que volia una pujada de 1.040 euros i deixar fora un sector, com l'agricultura, que concentra bona part dels treballadors amb SMI.