Aquest dilluns s'obrirà una taula de diàleg social sobre incapacitat temporal. Govern, patronal i sindicats iniciaran els treballs per reformar la incapacitat temporal (IT), en virtut de l'acord de pensions firmat entre l'administració i els agents socials, el passat 18 de setembre. Les negociacions es preveuen complexes, ja que a sobre de la taula de treball hi ha una proposta del Govern que, des del seu anunci a començaments d'octubre, ha generat polèmica: que els treballadors amb una baixa mèdica puguin reincorporar-se gradualment al mercat laboral, voluntàriament i sota supervisió mèdica.
La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, va emmarcar aquesta proposta dins de la reforma de revisió i millora dels supòsits d'incapacitat temporal que, per al Govern, hauria de tenir una flexibilitat més gran en determinats supòsits. Saiz va assegurar que amb la seva proposta de baixa laboral flexible no busca "de cap manera" estalviar diners a la Seguretat Social per l'alta despesa en incapacitat temporal, sinó que la seva intenció és la d'"ampliar drets" i avançar en "justícia social". Com exemples, la ministra va esmentar els processos d'incapacitat temporal en persones en tractament per càncer o els casos de pluriactividad, on la baixa pot impedir de treballar en una de les ocupacions però no en l'altra.
La proposta de Saiz no ha estat ben rebuda pels sindicats, encara que sí per les patronals. I ha destapat els recels entre les files de Sumar i EH Bildu. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegurava que els treballadors han de saber que quan estiguin malalts continuaran protegits. "Espanya continua mantenint els seus nivells de protecció, sobretot perquè són drets fonamentals en els quals es cotitza per tenir protecció social adequada", deixava clar.
D'entrada, els sindicats CCOO i UGT ja han advertit el Ministeri que en la reunió d'aquest dilluns no tenen intenció de negociar les baixes flexibles i que aniran a la trobada per abordar les matèries compromeses en l'última reforma que van pactar. Rebutgen que l'avantsala de la trobada: "mesures espontànies, no elaborades ni discutides i menys acordades", no han estat "el millor començament", han assegurat.
Més prevenció en salut laboral
Els sindicats consideren que el debat s'ha de traslladar principalment a l'àmbit de la salut, no de la feina. Insisteixen a centrar-se en l'origen de les baixes amb l'objectiu de prevenir "molt més i millor" i han demanat posar èmfasi en el diagnòstic, tractament i curació perquè les persones rebin tota l'atenció que tenen de dret. I, per tant, el debat ha de començar per l'assistència sanitària i els terminis que en la Sanitat Pública es donen per al diagnòstic, tractament i la recuperació total del pacient", asseveren des d'UGT.
Per la seva part, la patronal CEOE és receptiva a aquesta mesura. El plantejament de la ministra de Seguretat Social és "bo" i va en línia amb el plantejat en l'Acord Nacional de Convenis i en l'acord de pensions firmat amb el Govern, on s'incidia en la necessitat de treballar en "el que són les baixes i tot l'efecte de l'absentisme", segons declaracions el president de la patronal, Antonio Garamendi, recollides per Europa Press.
Per al màxim representant dels patrons a Espanya, "és una cosa que en certs espais té sentida, partint de la base, primer de la voluntarietat, i dos, dels casos on es pugui fer," va dir fa uns dies el dirigent empresarial.
Garamendi creu que la mesura s'ha d'abordar tant des de l'efecte de la sanitat i les cures de la gent, com des del punt de vista de l'eficiència. "Per això, entenc al Ministeri també, de veure com es poden gestionar millor les coses, d'alguna manera flexible," va exposar.
Un cost de 25.326 milions per a les empreses
El 2023, es van concedir a Espanya més 8,1 milions de baixes per malalties i accidents no laborals, un 11,3% més que l'any anterior, i van representar un impacte per a les empreses de 25.326 milions, un augment del 17,65 % respecte a 2022, segons dades de l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball (AMAT).
En els cinc últims anys, segons dades recollides per l'agència Efe, el cost de la incapacitat temporal per contingències comunes ha augmentat un 73,9%, una cosa que respon a l'increment dels processos de baixa, però també al creixement generalitzat dels salaris i de la població protegida conseqüència de la millora de l'ocupació.
Segons les últimes dades d'execució pressupostària de la Seguretat Social, la despesa en subsidis d'incapacitat temporal es va disparar un 17,6% en els vuit primers mesos de l'any, fins als 10.422 milions d'euros.