La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, firmarà aquest dimecres amb els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i d'UGT, Pepe Álvarez, l'acord de diàleg social per a la reforma del subsidi d'atur després del vistiplau dels òrgans de direcció sindical. Així ho han traslladat a primera hora d'aquest dimecres tant el Ministeri com els sindicats, que aquest dimarts van estar tot el dia analitzant el text de la reforma i ultimant amb Treball els últims serrells de redacció. A la firma de l'acord, tal com figura en les previsions de Treball i confirmen fonts sindicals, no hi assistiran les patronals CEOE i Cepyme.

La reforma del subsidi d'atur, que finalment ha sortit de la taula de diàleg social, incorpora algunes novetats respecte a la que va tombar al gener el Congrés, entre elles noves regles per poder compatibilitzar els ajuts per atur amb un lloc de feina. En concret, aquesta reforma permetrà compatibilitzar el subsidi assistencial amb una feina per un període màxim de 180 dies, sense reducció de la quantia, o simultaniejar la prestació contributiva amb un salari a partir de l'any de percepció de l'atur.

La nova reforma també mantindrà mesures incloses en l'anterior, com la simplificació dels tràmits administratius per accedir al subsidi, amb l'eliminació del mes d'espera per a les persones que hagin esgotat la seva prestació contributiva i vulguin sol·licitar el subsidi. A més, es mantindrà en el 125% del salari mínim interprofessional (SMI) la base de cotització per als subsidis de majors de 52 anys, davant la rebaixa que introduïa la primera reforma i que van motivar el rebuig de Podemos en considerar que es retallaven els imports de la pensió futura.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i  Economia Social, Yolanda Díaz, firma amb els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo i d'UGT, Pepe Álvarez | Europa Press

Millora de les quanties

Respecte a les quanties, la millora que recollia la reforma no convalidada es manté en el nou text que Treball ha proposat als agents socials, de manera que durant els 12 primers mesos de percepció s'establiran en tres trams: el subsidi serà del 95% de l'Iprem durant els primers sis mesos de cobrament (570 euros mensuals amb l'Iprem actual); del 90% durant els següents sis mesos (540 euros) i de l'actual 80% durant la resta de la durada de la prestació (480 euros). Al subsidi hi podran accedir ara persones víctimes de violència de gènere o sexual, així com emigrants retornats, menors de 45 anys sense càrregues familiars i treballadors eventuals agraris de tot l'Estat (uns 200.000, segons càlculs sindicals).

A més, els treballadors residents al Marroc que hagin exercit la seva última relació laboral a Ceuta i Melilla, emparades per autorització de feina per a treballadors transfronterers, podran accedir a la protecció per atur de nivell contributiu sense necessitat d'acreditar residència a Espanya, sempre que reuneixin tots els requisits establerts a la legislació aplicable i a les condicions que s'estableixin reglamentàriament.

En aquest sentit, la reforma elimina els subsidis parcials per als qui haguessin treballat a temps parcial, podent cobrar-los íntegres, mentre permetrà que les persones amb menys de 12 mesos cotitzats (que són els necessaris per accedir a una prestació contributiva) puguin accedir al subsidi, mesura que beneficiarà fonamentalment els joves. La reforma permetrà també que aquells que estan cobrant subsidis puguin esgotar les seves prestacions actuals i, posteriorment, passar a incorporar-se en l'Ingrés Mínim Vital (IMV), una passarel·la de la qual quedaran excloses les víctimes de violència de gènere i els emigrants retornats, que es mantindran en el subsidi. Així mateix, s'introdueix com a causa de suspensió del subsidi que els treballadors fixos-discontinus siguin cridats a reiniciar la seva activitat i no es reincorporin al seu lloc de treball, tret de causa justificada.