Les vacances de Setmana Santa ja han començat per a alguns, d'altres esperaran al Dijous Sant per començar-les oficialment. Les previsions de les empreses turístiques són molt bones, s'esperen nivells d'ocupació iguals o fins i tot superiors als de 2019, i si puja la demanda també ho fa el preu. Les regions més cares del país per passar aquests dies seran, el País Basc, amb un preu mitjà de 168 euros la nit; Catalunya, on el preu serà de 156 euros; seguit per Madrid, on la nit d'hotel s'acostarà als 155 euros; i Andalusia, aquí el preu serà de 150 euros.
En el costat oposat, i segons ha informat a EFE la plataforma d'allotjaments turístics eBooking, es troben Galícia, Múrcia i Astúries, que es posicionen com les comunitats autònomes més econòmiques per allotjar-se aquesta Setmana Santa, ja que el preu mitjà per nit se situarà en 97, 107 i 117 euros respectivament, xifres bastant inferiors a la tarifa mitjana d'Espanya, que serà de 155 euros, un 22% més car que el 2022.
Quant al nombre de reserves, Andalusia acull el 22% del total d'Espanya en aquests dies, per davant de Catalunya que registra un 18% del total segons aquest portal, Madrid, que concentra un altre 16% i la Comunitat Valenciana, on s'allotjarà un altre 8% de turistes. Per ciutats, Madrid, Sevilla, Granada i Barcelona són els que acumulen un major número de reserves, i d'acord amb les dades ofertes per algunes de les principals cadenes hoteleres, com Marriott International, també Tenerife i Mallorca es troben entre les més demandades.
Com assegura en un comunicat el vicepresident de Marriott International per al Sud d'Europa, Richard Brekelmans, encara s'espera un repunt per les reserves d'últim minut. "Estem observant un fort repunt en les reserves de cara a Setmana Santa a gairebé tots els mercats, amb una ocupació similar als nivells previs a la pandèmia, però amb tarifes més altes", afirma Brekelmans.
Quines són les destins més cares?
Les ciutats que presenten uns preus més elevats, són destins on hi ha una tradició cultural més important de Setmana Santa, com és el cas de les capitals andaluses, segons explica el vicepresident d'Exceltur, José Luis Zorera, a EFE. Si les condicions meteorològiques són bones, també s'encarirà el preu en les destins de sol i platja, ja que les tarifes del sector hoteler es regeixen per les lleis d'oferta i demanda, afegeix.
Així mateix, d'acord amb l'últim estudi de la Confederació Espanyola d'Hotels (CEHAT), les reserves hoteleres per a Setmana Santa assoleixen ja el 80% en els destins de sol i platja i se situen 12 punts per sobre de les de 2019. Respecte al preu de bars i restaurants, les últimes dades de l'INE mostren que les comunitats autònomes que han experimentat un augment més important de l'IPC (Índex de Preus de Consum) al sector de l'hostaleria i el turisme el febrer d'aquest any han estat les Canàries (9,3%), Andalusia (9%), La Rioja (8,6%) i les Balears i la Comunitat Valenciana (8,5%).
Les autonomies en les quals menys ha augmentat han estat Extremadura (2,8%), Navarra (5,6%), Astúries (5,7%) i Ceuta (5,8%).