Si volem donar resposta, el millor és tenir en compte quin és el nivell de salaris que hi ha i tenir en compte la proporcionalitat i que no es dispari, per tant la inflació i la situació pugui ser límit. Malgrat tot, si el topall que ens marquem són un màxim de mil euros, cal tenir en compte l'aspecte del salari per poder fer una bona aproximació.
La legislació laboral de la UE és, en general, estricta i se centra en les condicions de treball individuals i els drets laborals, incloses les normes d'informació, les lleis contra la discriminació i la seguretat a l'ocupació. Tot i això, els salaris varien considerablement entre els Estats membres de la UE a causa de la legislació, les condicions del mercat i la inflació. El 2023, el salari mitjà anual dels treballadors de la UE era de 33.500 euros. Els salaris més alts es van registrar a Suïssa i els més baixos a Bulgària.
De màxims a mínims
Segons un estudi de Visit Word, Suïssa està reconeguda com un dels països més pròspers del món i atrau molts professionals altament qualificats. El salari mitjà net després d'impostos és aquí de 5.542 euros al mes. Els sectors principals de l'economia són la banca, el comerç, la indústria manufacturera, l'enginyeria, els productes farmacèutics, l'alimentació, els tèxtils i els productes químics. Així doncs, Suïssa té un PIB per càpita força alt, infraestructures ben desenvolupades i grans oportunitats professionals, sobretot per als qui parlen les llengües oficials del país: alemany, francès i italià. També compta amb un sector de serveis ben desenvolupat, amb un gran nombre d'hotels i restaurants per a turistes.
Luxemburg ocupa el segon lloc quant a salaris. El sector bancari, la indústria i la producció siderúrgica hi tenen un paper important. El sector financer està ben desenvolupat amb més de 200 bancs i 1000 fons d'inversió. El salari mitjà net a Luxemburg és d'uns 4.358 euros al mes, i les oportunitats professionals atrauen molts professionals altament qualificats de tot el món.
A partir d'aquí, i veure els màxims, quin és el salari mínim a Europa en aquests moments? Tal com ens recorda VisitWorld, trobar un treball en el camp d'estudi a Europa pot ser un repte per als estrangers a causa de la necessitat d'adaptar-se a la legislació local ia l'idioma. Per exemple, traslladar-se a França o Alemanya pot exigir-se reciclar-se i aprendre l'idioma. Els metges nascuts a l'estranger també s'han de sotmetre a controls i reciclar-se per exercir a països de la UE. Els estrangers solen treballar en llocs de treball diferents de la seva especialitat principal i cobrar el salari mínim. Per exemple, a Polònia el salari mínim oscil·la entre 399 i 840 euros al mes, mentre que a Luxemburg és de 2.387 euros.
Els països europeus es divideixen en tres grups segons el nivell del salari mínim. En alguns països es guanya entre 887 i 1.304 euros al mes (pertanyents al segon grup), mentre que a d'altres es pot arribar a cobrar més de 1.700 euros al mes (el tercer grup). El salari mínim més baix d'Europa, de 399 euros, és gairebé set vegades inferior al més alt de Luxemburg (2387 euros). L'informe Europa Jobs ofereix dades actualitzades sobre els salaris mínims als diferents països de la UE el 2023. Aquestes xifres poden variar en funció de les decisions que es prenguin als països en matèria socioeconòmica.
Grup 1 de salaris mínims
1. Bulgària: 399 euros;
2. Hongria: 579 euros;
3. Romania: 606 euros; fins aquí, aquests serien els tres països que donarien resposta al titular.
4. Letònia: 620 euros;
5. Croàcia: 700 euros;
6. Eslovàquia: 700 euros;
7. República Txeca: 717 euros;
8. Estònia: 725 euros;
9. Polònia: 746 euros;
10. Malta: 835 euros;
11. Lituània: 840 euros.
Grup 2
1. Portugal: 887 euros;
2. Espanya: 1167 euros;
3. Eslovènia: 1304 euros.
Grup 3
1. França: 1709 euros;
2. Irlanda: 1910 euros;
3. Països Baixos: 1934 euros;
4. Bèlgica: 1955 euros;
5. Alemanya: 1981 euros;
6. Luxemburg: 2.387 euros.