El Tresor Públic ha col·locat aquest dimarts 4.938,49 milions d'euros en una subhasta de lletres a 6 i 12 mesos, i ho ha fet remunerant els inversors amb interessos superiors al llindar del 3% en ambdues referències, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya.
La nova subhasta es produeix en un moment en què els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra d'aquest tipus de deute. En aquest sentit, la demanda en aquesta subhasta ha superat els 8.695 milions d'euros, encara que no ha aconseguit duplicar el finalment adjudicat.
En concret, l'organisme dependent del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha col·locat 903,74 milions d'euros en lletres a sis mesos, davant una demanda de 2.720,31 milions, i el tipus d'interès marginal s'ha col·locat en el 3,164%, per sobre del 2,693% de la subhasta anterior de febrer i assolint el seu nivell més elevat des de juliol de 2012.
En les lletres a dotze mesos, el Tresor ha col·locat 4.034,75 milions, per sota dels 5.974,84 milions sol·licitats pels inversors, amb una rendibilitat marginal del 3,335%, per sobre de l'el 2,839% previ i assolint el seu nivell més elevat també des de juliol de 2012.
Els inversors particulars augmenten el seu interès per aquest tipus de deute
Aquesta nova emissió del Tresor es produeix en un moment en què els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra de deute, principalment a curt termini, atesa la seva alta rendibilitat, que ha anat creixent des d'inicis de 2022, especialment en el cas de les lletres a més curt termini.
Fonts del Ministeri d'Assumptes Econòmics han informat que en aquesta subhasta les licitacions no competitives --aquelles en les quals només s'indica la quantitat desitjada, sense preu--, que en la seva majoria venen d'inversors particulars, han representat un 29% de l'emissió, molt concentrades en la lletra a 12 mesos (378 milions a 6 mesos i 1.048 a 12 mesos).
Tot això en un context marcat per les successives pujades de tipus d'interès tant per part de la Fed com del Banc Central Europeu. De fet, l'última decisió adoptada pel Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) va ser elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, de manera que el tipus d'interès per a les seves operacions de refinançament se situarà en el 3%, mentre que la taxa de dipòsit assolirà el 2,50% i la de facilitat de préstec el 3,25%.
Però l'elevat nivell de la inflació subjacent a l'eurozona, que descompta la volatilitat dels preus de l'energia i dels aliments, apunta que serà necessari continuar pujant els tipus d'interès més enllà de la reunió del pròxim 16 de març, segons ha assenyalat recentment Philip Lane, executiu del Banc Central Europeu (BCE) i economista en cap de la institució.
L'Estat augmenta un 8% l'emissió bruta de deute
D'aquesta manera, ran la subhasta d'aquest dimarts, l'organisme públic tornarà als mercats el proper 14 de març. L'emissió prevista per a aquesta data serà de lletres a 3 i 9 mesos, i continuarà amb una altra de bons i obligacions de l'Estat el dia 16 de març, amb la que finalitzarà les subhastes del mes.
Per a aquest 2023, l'emissió bruta de deute per part del Tresor Públic assolirà els 256.930 milions d'euros. La xifra suposa que l'Estat augmentarà un 8,2% l'emissió respecte a l'estimat per a aquest any, degut principalment a l'alça dels tipus d'interès.
Per la seva part, l'endeutament net del Tresor Públic el 2023 es mantindrà en 70.000 milions. Desglossant per tipus d'instrument, es preveu que les Lletres del Tresor aportin finançament net negatiu per 5.000 milions, per la qual cosa els bons i obligacions de l'Estat, juntament amb la resta dels deutes en euros i en divises, aportaran els 75.000 milions restants.