El Tresor Públic espera col·locar aquesta setmana fins a 12.750 milions d'euros en lletres a 6 i 12 mesos i bons. L'entitat començarà la col·locació corresponent a abril aquest dimarts amb una subhasta d'entre 4.500 i 5.000 milions d'euros, segons els objectius anunciats per l'organisme dependent del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.
L'emissió de deute es dona en un context d'elevat interès dels inversors particulars per la rendibilitat que ofereix. No obstant això, des d'organismes com la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ja han alertat dels riscos que comporta la inversió i de què, descomptant la inflació, la rendibilitat oferta pot ser negativa.
L'última emissió de lletres a sis i dotze mesos del passat 7 de març, el Tresor va col·locar 4.938 milions d'euros, remunerant els inversors amb interessos superiors al llindar del 3% en ambdues referències. Concretament, l'interès marginal es va situar en el 3,164% en les lletres a sis mesos i en el 3,335% en les de dotze mesos.
Aquesta nova emissió del Tresor es produeix en un moment en què els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra de deute, principalment a curt termini. El motiu principal és la seva alta rendibilitat, que ha anat creixent des d'inicis de 2022, especialment en el cas de les lletres a més curt termini, en un context marcat per les successives pujades de tipus d'interès tant per part de la Fed com del Banc Central Europeu.
De fet, l'última decisió adoptada el passat 16 de març pel Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) va ser elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, de manera que el tipus d'interès per a les seves operacions de refinançament se situa en el 3,50%, mentre que la taxa de dipòsit assoleix el 3% i la de facilitat de préstec el 3,75%.
Amb aquesta sisena pujada consecutiva del preu dels diners, que s'han situat en el seu nivell més alt des d'octubre de 2008, el BCE manté el ritme de la normalització de la seva política monetària, malgrat les turbulències al sector financer, després de la intervenció en els Estats Units de dues entitats bancàries i la caiguda borsària de la banca europea davant dels dubtes sobre Credit Suisse.
Nova subhasta dijous
Dijous, el Tresor celebrarà una subhasta de bons i obligacions de l'Estat, incloent una referència dels anomenats 'bons verds'. En aquesta cita, l'organisme públic espera adjudicar entre els 5.750 i els 7.250 milions d'euros. En concret, subhastarà bons de l'Estat a 3 anys, amb cupó del 2,80%; obligacions de l'Estat a 10 anys, amb cupó del 3,15%; obligacions de l'Estat indexades a la inflació a 15 anys, amb cupó del 0,70%; obligacions de l'Estat amb una vida residual de 19 anys i 3 mesos - i bons 'verds', amb cupó a l'1%.
De cara a aquestes subhastes, l'interès marginal en passades emissions es va situar en el 3,441% per als bons de l'Estat a 3 anys; en el 3,376% per a les obligacions de l'Estat a 10 anys; en l'1,176% per a les obligacions de l'Estat indexades a la inflació a 15 anys i en el 3,601% per als bons 'verds'.
El Tresor reobrirà així per primera vegada aquest any 2023 el procediment de subhasta del bo 'verd', que va ser emès per primera vegada el setembre de 2021 i s'ha convertit en un component estructural de l'estratègia de finançament del Tresor. Des de l'organisme públic s'esperen noves reobertures del bo 'verd' el 2023 per contribuir al finançament dels compromisos d'Espanya amb la transició ecològica
Quant als objectius per al conjunt de l'exercici, l'emissió bruta per part del Tresor Públic aquest any serà de 256.930 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 8,2% respecte a l'estimat per a aquest any, a causa de l'alça dels tipus d'interès. Per la seva part, l'endeutament net del Tresor Públic el 2023 es mantindrà en 70.000 milions.
Desglossant per tipus d'instrument, es preveu que les Lletres del Tresor aportin finançament net negatiu per 5.000 milions, per la qual cosa els bons i obligacions de l'Estat, juntament amb la resta dels deutes en euros i en divises, aportaran els 75.000 milions restants.