L'esforç financer de les companyies per assumir el cost del deute comercial s'ha triplicat en el segon trimestre de l'any a causa de la pujada dels tipus d'interès i l'elevada inflació, i això malgrat que el període mitjà de pagament s'ha reduït lleugerament.
Aquesta és una de les conclusions de l'Observatori de la Morositat elaborat per Cepyme i corresponent al segon trimestre de 2023, en el que detalla que aquell període mitjà se situa en 81,3 dies i supera en 21 el termini màxim fixat per la llei. El termini mitjà de pagament varia en funció de la mida de les empreses, assolint els 87,4 dies en les grans; els 83,9 en les mitjanes; els 79,4 en les petites; i els 81 en les microempreses.
El cost financer del deute comercial (ordinària i morosa) ha augmentat fins als gairebé 2.400 milions d'euros en el segon trimestre, un 98,5% més alta que en el mateix trimestre de l'any anterior i "la xifra més elevada des de setembre de 2009", segons l'estudi publicat aquest dilluns. El deute ordinari ha ascendit a 1.291 milions d'euros i la morosa, a 1.075 milions.
La patronal Cepyme ha associat l'augment dels costos financers a l'encariment del crèdit per una pujada sobtada dels tipus d'interès per a nous préstecs de fins a 250.000 euros, que va passar d'1,8 en el segon trimestre de 2022 a 4,6% en el mateix període de 2023.
Puja el deute comercial de les pimes
El deute comercial (ordinària i morosa) ha incrementat en el seu conjunt aquest semestre, un 12% en el cas de les empreses mitjanes, fins als 70.000 milions d'euros, i un 5,5% la de les micro i petites, fins a sumar 110.000 milions d'euros. A més, Cepyme ha revelat al seu informe que l'esforç financer del tram ordinari del deute comercial s'ha triplicat (1.291 milions d'euros), un 201% interanual.
El pitjor increment interanual l'han suportat les empreses mitjanes, amb un 258% d'alça, davant la pujada del 175% per a les empreses petites i microempreses. La part morosa del deute comercial també s'ha elevat, fins a gairebé 1.100 milions d'euros en el segon trimestre, un 40,8% més que un any abans, segons l'estudi.
Els serveis, el sector amb més reducció de terminis
Segons l'informe, el sector dels serveis ha mantingut la reducció més accentuada dels seus períodes mitjans de pagament, fins a 73,5 dies. En la indústria, el PMP es va reduir fins a 77,3 dies, el menor registre històric del sector, mentre que en la construcció s'ha ubicat en els 97,3 dies, encadenant nou trimestres consecutius de descensos.
Durant el present exercici, només un 29,5% de les factures de les empreses s'han pagat amb puntualitat, però el percentatge de factures satisfetes a temps augmenta com més petita és l'empresa. "Les empreses grans van pagar puntualment el 14,2% de les factures que van rebre, davant el 49% en el cas de les microempreses, el 46% a les petites empreses i el 29,4% en les mitjanes," ha conclòs l'estudi.