Donald Trump parla sense embuts, sobretot quan es tracta d'amenaçar qui creu que va en contra dels seus interessos. Aquest dijous, el president dels Estats Units ha amenaçat de nou amb aranzels, aquesta vegada dirigint-se directament a les empreses, amb un missatge molt clar: "Si no fabriquen el seu producte als Estats Units, simplement hauran de pagar un aranzel, de sumes variables," va avisar Trump al Fòrum de Davos (Suïssa), en el qual va intervenir per videoconferència.
Encara que també ha tingut paraules amables per a alguna empresa, en aquest cas, una espanyola: el Banc de Santander. L'inquilí, acabat de mudar a la Casa Blanca, ha elogiat el "fantàstic treball" d'Ana Botín al capdavant del Banc Santander. Botín, després de donar la "benvinguda" a l'anunci d'una actitud antiregulatòria per part de Trump, va preguntar al president quan es posarà en marxa aquestes mesures. I el president va contestar a la directiva espanyola que accelerarà tot el possible les mesures per revertir l'excés regulador de l'activitat econòmica imposat als EUA.
Juntament amb la presidenta del Santander, compartien taula, el conseller delegat de Bank of America, Brian Moynihan, i els presidents de Blackstone, Stephen Schwarzmann, i la petroliera Total, Patrick Pouyanné, que han interpel·lat el president nord-americà. Per la seva part, Botín ha felicitat Trump per la seva "històrica victòria" i ha destacat que el Banc Santander és present als Estats Units, un dels mercats claus per al grup financer.
Acusacions a la UE
Però allà es van quedar les bones paraules. Una vegada més, Trump ha tornat a assenyalar a la Unió Europea, en assegurar aquest dijous en una taula rodona a Davos que la Unió Europea (UE) "ens tracta molt, molt injustament" amb barreres no aranzelàries i que Washington prendrà mesures, però "sent constructiu".
En una intervenció en remot des de Washington, Trump va assegurar que "tenim centenars de milers de milions de dòlars en dèficit (comercial) amb la UE i ningú no és feliç amb això i farem alguna cosa" per resoldre'.
Trump va lamentar que sigui difícil competir a la UE per a les empreses nord-americanes i no hi "a raons" per les que el procés d'aprovacions dels estats membres no pugui "anar més de pressa". "Estic intentant ser constructiu perquè estimo Europa. Estimo els països europeus, però el procés és molt complex, però tracten als Estats Units d'Amèrica molt injustament amb els impostos del valor afegit i altres impostos que imposen", va afegir.
El mandatari va posar com a exemple les dificultats que va tenir amb un dels seus negocis a Irlanda i va esmentar casos com el d'Apple, que la Comissió ha multat per abús de posició dominant o per evitar pagament d'impostos a través d'Irlanda. "Li van guanyar 15.000 o 16.000 milions (de dòlars) a Apple. Li van guanyar milers de milions a Google i crec que són darrere de Facebook per milers de milions. Tant si els agrada com si no, aquestes empreses són americanes i no els haurien d'estar fent això. Per això tenim grans queixes amb la UE", va resumir.
Gravàmens
Trump ha reiterat la seva intenció d'imposar gravàmens a algunes importacions de la UE per revertir el que ell considera un tracte desigual als productes nord-americans, com en el cas dels automòbils, que han de competir, per exemple, amb uns estàndards d'emissions o seguretat diferents. La UE exigeix més en emissions de CO₂ i NOx així com en normes de seguretat i imposa aranzels del 10% als cotxes importats, mentre que EUA només un 2,5%.
Els consellers de Google, Apple i Meta (Facebook), van ser presents, en una posició privilegiada, en la investidura de Trump aquest dilluns i no han ocultat el seu desig que la nova administració a Washington els ajudi a pressionar Brussel·les per prevenir mesurat antimonopoli o regulacions.