El president electe dels Estats Units, Donald Trump, ha exigit a la Unió Europea compensar el seu enorme desequilibri comercial amb els Estats Units mitjançant compres "a gran escala" de petroli i gas per evitar la imposició d'aranzels. "Li vaig dir a la Unió Europea que han de compensar el seu tremend dèficit amb els Estats Units mitjançant la compra a gran escala del nostre petroli i gas. Altrament, s'aplicaran ARANZELS!!!", ha advertit Trump a través del seu perfil a la xarxa Truth Social.
A finals del mes de novembre passat, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, apuntava que l'estratègia europea per evitar una guerra comercial entre els Estats Units i la Unió Europea podria passar per oferir al seu soci transatlàntic comprar més productes nord-americans, com ara gas natural liquat o armament, en comptes d'abordar les diferències mitjançant represàlies.
En aquest sentit, el vicepresident del BCE, l'espanyol Luis de Guindos, expressava aquesta setmana la seva confiança que finalment "s'imposi el sentit comú" i subratllava la importància que la UE i els Estats Units s'asseguin a negociar, ja que en una guerra comercial tothom surt perdent.
Impacte econòmic de l'arribada de Trump a Espanya
Pel que fa al seu impacte a Espanya, el BBVA Research ha tornat a ajustar a l'alça els seus càlculs per al creixement de l'economia espanyola per la DANA i els aranzels de Trump. Per a 2025, BBVA Research ha reduït una dècima el seu anterior pronòstic i el baixa al 2,3% (2,4% segons l'opinió del govern espanyol), encara que el manté a l'1,7% (2,2% segons el govern espanyol) la pujada de 2026. Dos són els principals arguments que han fet variar la posició dels analistes del BBVA. D'una banda, l'impacte de la DANA en l'economia nacional que calculen entre una i quatre dècimes el 2025.
En segon lloc, l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca a partir de gener podria tenir un efecte en el PIB espanyol. Segons l'opinió del BBVA Research, l'economia espanyola i comunitària pengen dels canvis que es produeixin en la política comercial en l'àmbit mundial; especialment si el nou president repeteix l'augment generalitzat dels aranzels.
En particular, les àrees amb què l'economia americana té un desequilibri comercial poden veure's especialment afectades. Entre les principals perjudicades hi ha la Xina i la Unió Europea. "Si la nova administració compleix la seva promesa d'elevar els costos de les importacions de béns provinents d'aquestes àrees, no és descartable que les economies afectades responguin amb mesures similars. El risc més gran és el d'entrar en una guerra comercial que reverteixi part dels guanys que ha portat la globalització sobre famílies i empreses", expliquen els economistes del banc. Una nova política comercial que podria restar dues dècimes a Espanya i mig punt a l'eurozona aquest any i en 2026 costaria al PIB espanyol un 0,7% i a l'eurozona l'1,2% del creixement econòmic.