Turquia ha sol·licitat formalment la seva incorporació als BRICS, acrònim de les potències alternatives al G7 que formen aquest grup econòmic internacional: Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica, als quals es van afegir a inicis d'any Egipte, Etiòpia i Emirats Àrabs Units. Segons ha publicat l'agència Bloomberg citant fonts anònimes, el president turc Recep Tayyip Erdogan pretén reforçar les seves aliances internacionals més enllà de les potències occidentals, ja que el centre de gravetat geopolític s'allunya de les potències occidentals.
Membre de l'OTAN i al mateix temps col·laboradora de Rússia, Turquia es mou entre dues aigües en la geopolítica internacional mentre es refreda la seva adhesió a la Unió Europea, que va sol·licitar el 1987, però que mai no s'ha acabat de concretar i les negociacions del qual s'han frenat davant del gir a l'islamisme autoritari d'Erdogan.
Mentrestant, els BRICS han anat guanyant pes al món gràcies sobretot al creixement de la Xina fins a convertir-se en segona potència mundial i busquen la 'desdolarització' del comerç mundial. Durant l'última cimera celebrada l'agost de l'any passat, els BRICS van acceptar obrir les portes a l'Iran, l'Aràbia Saudita, Emirats Àrabs, l'Argentina, Egipte i Etiòpia, entre els 30 països que havien mostrat interès a unir-se al club. L'Argentina i l'Aràbia Saudita van acabar desistint de formar part del club.
Les sigles BRICS van ser per primera vegada citades per l'economista Jim O'Neill el 2001 per a i va alertar que el pes d'aquests països superaria al del G7, que uneix a les 7 grans potències mundials occidentals sota lideratge dels Estats Units i juntament amb Alemanya, Canadà, França, Itàlia i Regne Unit. Tot i que el sorpasso encara no s'ha produït, el percentatge de Producte Interior Brut (P.I.B) mundial que representen els països membres ha passat del 19,6% el 2011 al 25% actual. Quant a població, els BRICS aglutinen el 40% dels ciutadans del món.
Encara que els països membres dels BRICS són els esmentats anteriorment, són diversos els països que acudeixen com a convidats i molts també els que han sol·licitat la seva adhesió. Rússia deté ara mateix la presidència dels BRICs i acollirà del 22 el 24 d'octubre la cimera a Kazan, on acudiran els caps d'estat de l'Iran, Etiòpia, Egipte, els Emirats Àrabs Units i l'Aràbia Saudita.
L'any passat, a la cimera celebrada a Johannesburg van acudir 67 països convidats, tots ells africans o del conegut com a sud global. A més de Turquia, fins a 30 països han demanat d'afegir-se al club. "Turquia pot convertir-se en un país fort, pròsper, prestigiós i eficient si millora simultàniament les seves relacions amb Orient i Occident", ja va indicar Erdogan durant aquest cap de setmana. "Qualsevol altre full de ruta que no sigui aquest no beneficiarà a Turquia, sinó que la perjudicarà", va afegir.