La primera reunió d'aquest dilluns per negociar la política aranzelària entre els responsables del comerç internacional dels Estats Units, Howard Lutnick i Jamieson L. Greer, i de la Unió Europea, el comissari Maros Sefcovic, ha acabat sense acord. En un breu comentari a les xarxes socials, Sefcovic no ha informat de cap avenç en les negociacions ni dels aspectes que s'han tractat a la reunió. Ha dit únicament que caldran "esforços significatius" per resoldre la situació.
Ara per ara, tant els Estats Units com la Unió Europea, han establert una treva de 90 dies en l'aplicació dels nous aranzels comercials que volen aplicar, en una escalada d'increment de les taxes que va obrir el president americà Donald Trump, a inicis del mes d'abril d'enguany.
El representant europeu ha assegurat que el club dels 27 continua "constructiu i preparat" per assolir un acord "just", davant d'uns nous aranzels que ha qualificat "d'injustificats". El comissari de Comerç de la Comissió Europea ho ha dit després de reunir-se a Washington amb el seu homòleg nord-americà, Howard Lutnick, i amb el Representant de Comerç per als EUA, Jamieson Greer.
Washington serà l'escenari també de les que se suposa que seran les noves reunions de negociació entre ambdues parts. Mentrestant, els estats membres també intenten avaluar i contrarestar la política aranzelària americana. És el cas d'Espanya. Aquest dimarts està previst que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, es reuneixi amb les autoritats dels Estats Units, institucions multilaterals i representants empresarials.
Segons han indicat fonts del govern espanyol, Cuerpo es trobarà aquest dimarts amb el secretari del Tresor, Scott Bessent. "En el marc de la relació habitual amb els seus homòlegs per enfortir els llaços amb un dels nostres socis comercials més grans", detallen. Cuerpo es reunirà també amb el president del Banc Mundial, Ajay Banga, i amb representants d'empreses nord-americanes amb interessos a Espanya.
"El viatge de la delegació espanyola es produeix en coordinació i contacte continu amb la Comissió Europea", destaquen des del Ministeri d'Economia. De fet, la cita tindrà lloc un dia després que el Comissari de Comerç, Maros Sefcovic, visiti els seus homòlegs nord-americans, en el marc d'una negociació aranzelària entre la Unió Europea i els Estats Units.
En declaracions a la premsa, Cuerpo ha constatat que el món ha entrat "en una nova etapa" en aquest conflicte comercial obert per Donald Trump. "Tenim molt a protegir. Estem davant de la relació comercial econòmica més important del món", ha remarcat tot recordant que cada dia hi ha un intercanvi de béns i serveis per 4.400 milions entre Europa i els EUA. Per aquest motiu, ha defensat arribar a una solució "negociada i acordada" amb la Casa Blanca.
Pel que fa a la posició europea, el ministre ha ressaltat que hi ha un suport "total i absolut" per part dels 27 als moviments que faci la Comissió. "Hi ha un element important d'unitat i de suport a la Comissió Europea en aquestes negociacions, i això ho vaig poder veure de primera mà tant a la reunió de ministres de comerç que vam tenir a Luxemburg a principis de setmana, com també la reunió de ministres de finances. És un element importantíssim", ha reiterat.
Finalment, Cuerpo ha dit que el viatge que farà a Washington en plena guerra comercial es fa "en el marc de les relacions bilaterals entre els Estats Units i Espanya". En aquest sentit, ha indicat que la trobada servirà per reforçar vincles en coordinació amb la visita de la comissió. "Estem en contacte continu amb el mateix comissari per ser capaços de coordinar bé els missatges que tenen a veure amb la Unió i de donar suport també a l'actuació del comissari", ha promès.
El viatge de Cuerpo als Estats Units arriba després de la incursió que Pedro Sánchez va fer la setmana passada al Vietnam i la Xina. En aquesta gira asiàtica, en ple xoc aranzelari, el president va reunir-se amb el màxim mandatari xinès, Xi Jinping, a qui va oferir diàleg dient que Espanya "veu la Xina com a soci de la Unió Europea". "Espanya és un país profundament europeista que sempre treballarà per unes relacions sòlides i equilibrades entre la Xina i la Unió Europea, també les econòmiques i comercials, on imperi el diàleg, la reciprocitat i l'harmonia", ha afirmat Sánchez.
Xi Jinping, per la seva banda, ha afirmat que la visita de Sánchez a la Xina és una mostra de la "ferma voluntat" del president espanyol de reforçar les relacions bilaterals, i ha destacat que "només amb solidaritat i col·laboració entre països es podrà defensar la pau i la prosperitat al món". El viatge de Sánchez a la Xina va ser criticat pel PP i també per la Casa Blanca. De fet, el secretari del Tresor amb qui es reunirà Cuerpo va arribar a dir que un major acostament entre Espanya i la Xina pels aranzels seria "com tallar-se el coll".