Els països de la Unió Europea han donat llum verda a la Llei Rider Europea, la primera norma comunitària que aclareix l'estatus laboral dels treballadors de plataformes de repartiment a domicili, com Glovo, Uber Eats, Just Eat o Deliveroo, i que permetrà corregir els falsos treballadors per compte propi per garantir unes millors condicions laborals. La directiva persegueix assegurar que els països determinen correctament l'estatus laboral dels qui treballen per a les plataformes, de manera que gaudeixin dels drets laborals que els corresponen, ha recordat el Consell de la UE en un comunicat.

El Consell ha adoptat així l'acord provisional assolit el passat 8 de febrer amb els negociadors del Parlament Europeu sobre la directiva sobre la feina en plataformes, després de dos intents fallits previs, a causa de les reticències d'Estats membre com Alemanya o França. Per atendre les preocupacions d'aquestes capitals, el text final d'aquesta norma rebaixava l'ambició inicial, una cosa que segons va assenyalar ja al març la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, implica que "no és un acord perfecte" i "no entusiasma", ja que pot donar lloc a una protecció "desigual" dels treballadors, però li va donar suport, no obstant això, perquè preferia situar-se del costat de "l'Europa que avança" davant "la que bloqueja".

Els Estats tindran dos anys per incorporar la directiva

Ara que s'han completat els passos formals de l'adopció, els Estats membre tindran dos anys per incorporar les disposicions de la directiva a la seva legislació nacional. Segons l'acord, els Estats membre hauran d'establir una presumpció legal d'ocupació en els seus sistemes legals que s'activarà quan es trobin fets que indiquin control i direcció que es determinaran de conformitat amb la legislació nacional i els convenis col·lectius, tenint en compte la jurisprudència de la UE.

A més, els treballadors de plataformes digitals, els seus representants o les autoritats nacionals podran invocar aquesta presumpció legal i al·legar que estan mal classificats, mentre que correspondrà a la plataforma digital acreditar que no existeix relació laboral.

Regulació de l'ús de l'algoritme

La norma també garanteix que els treballadors estiguin degudament informats sobre l'ús de sistemes automatitzats de seguiment i presa de decisions sobre la seva contractació, les seves condicions de feina i els seus ingressos, entre altres coses. També prohibeix l'ús de sistemes automatitzats de seguiment o presa de decisions per al tractament de determinat tipus de dades personals de les persones que fan feines en plataformes, com dades biomètriques o el seu estat emocional o psicològic. Així mateix, garanteix la supervisió i avaluació humana de les decisions automatitzades, inclosos els drets que les esmentades decisions siguin explicades i revisades.