El Consell de la Unió Europea, que reuneix els estats membres, i el Parlament Europeu (PE) han assolit un acord sobre el reglament de recollida i intercanvi de dades de lloguers de curta durada, amb el qual es pretén augmentar la transparència d'aquesta activitat. La nova norma exigirà més dades a plataformes com Airbnb per combatre els lloguers il·legals, entre altres coses.
"Tothom guanya amb l'acord d'avui. El nou reglament crea un conjunt únic i senzill de regles d'informació per a les plataformes i facilita els procediments de registre per als amfitrions", va declarar en un comunicat del Consell la secretària d'Estat de Turisme espanyola en funcions, Rosana Morillo, urant la presidència espanyola de l'esmentada institució comunitària.
Va afegir que una transparència més gran "millorarà la confiança dels viatgers i ajudarà les autoritats a dissenyar millors polítiques de turisme per garantir la sostenibilitat social i mediambiental, mentre ajudarà a controlar les activitats il·legals. "El Parlament Europeu va indicar en un altre comunicat que el text acordat estableix un procediment de registre en línia gratuït o amb un cost proporcionat" per a propietats de lloguer a curt termini "en aquells països de la UE que el requereixin".
Un punt d'entrada digital únic per rebre dades
"Una vegada completat el procediment, els amfitrions rebran un número de registre que els permetrà llogar la seva propietat. Les autoritats pertinents coneixeran la identitat de l'amfitrió i podran verificar la seva informació", va detallar l'Eurocambra. A més, les plataformes en línia hauran de garantir que el número de registre d'un amfitrió "permet als usuaris identificar la propietat a l'anunci i que la informació proporcionada és fiable i està completa".
"Les plataformes hauran de fer esforços raonables per dur a terme controls aleatoris sobre aquesta informació. Les autoritats competents poden suspendre números de registre, demanar a les plataformes que eliminin anuncis il·legals o imposar sancions a les plataformes o amfitrions que no compleixin" amb les normes, d'acord amb el PE.
Així mateix, els estats membres establiran un "punt d'entrada digital únic" per rebre dades de les plataformes sobre l'amfitrió (l'adreça específica, el número de registre, l'adreça web de l'anunci) cada mes. Les microplataformes i les de mida petita hauran d'enviar aquestes dades cada tres mesos, segons el Consell.
"S'estableix un règim menys costós per a les microplataformes i les petites plataformes amb una mitjana de 4.250 anuncis o menys. Aquestes dades seran utilitzades per recopilar estadístiques i permetre a les autoritats públiques analitzar millor la situació sobre el terreny i millorar els serveis turístics en la seva àrea", va explicar el PE.
L'Eurocambra i el Consell, colegisladors de la UE, hauran de donar suport i adoptar l'acord assolit abans que es converteixi en llei. Després de la seva entrada en vigor, els estats membres tindran 24 mesos per adaptar els sistemes de registre i crear la infraestructura necessària sobre tecnologia de la informació.
Airbnb aplaudeix l'acord
La plataforma Airbnb, una de les més importants que ofereixen lloguers turístics i de curta durada, ha aplaudit l'acord assolit avui entre el Parlament Europeu i el Consell de la UE, ja que, segons el seu parer, estableix una regulació del sector "més clara, senzilla i harmonitzada" a tots els països membres.
El cofundador i director d'Estratègia d'Airbnb, Nathan Blecharczyk, està convençut que el nou reglament marca "un punt d'inflexió" que "servirà com a exemple a escala global sobre com regular els lloguers de curta durada", orientant millor plataformes i autoritats sobre com intercanviar dades o aplicar les normatives locals.
Blecharczyk va lamentar que, fins ara, no hagi existit "una regulació de referència a escala europea", una cosa que, per a Airbnb, ha implicat haver de "fer front a la creació de normatives diferents que van anar sorgint alhora en diferents llocs i evolucionant de manera independent".
"Amb una legislació clara i transparent, la nostra prioritat ara és expandir les iniciatives amb ajuntaments i autoritats governamentals per protegir l'habitatge, donar suport a les famílies que allotgen i fomentar un turisme sostenible a Europa", va afegir el directiu, en una carta enviada als responsables polítics de turisme de la UE, inclòs el ministre espanyol en funcions d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez.