La Comissió Europea llançarà el pròxim 3 de desembre la seva segona subhasta d'hidrogen renovable, que comptarà amb un pressupost de fins a 1.200 milions d'euros, que es finançarà amb els ingressos del Règim Comunitari de Comerç de Drets d'Emissió a través del Fons d'Innovació. La subhasta d'hidrogen s'obrirà amb un procés de licitació competitiu i els adjudicataris rebran una prima fixa en euros per quilogram d'hidrogen renovable produït durant deu anys d'explotació. L'ajuda financera servirà per salvar la distància entre els costos de producció i el preu que els compradors estan disposats a pagar per l'hidrogen renovable.
A més, per donar suport a la descarbonització del sector del transport marítim, també es preveu una assignació específica de finançament per als productors que venguin el seu hidrogen renovable als compradors del sector marítim. La nova licitació es basa en l'èxit de la subhasta pilot de 2023 i contribuirà a la producció d'hidrogen renovable a Europa i a reduir el risc de les inversions amb suport públic, mentre permetrà reduir dependències de combustibles fòssils.
La Comissió ha publicat aquest divendres els plecs de condicions de la subhasta de forma paral·lela al llançament de la consulta pública sobre un projecte d'acte delegat relatiu a la definició d'hidrogen baix en carboni, que és una altra de les potes del treball de l'Executiu comunitari per continuar donant suport al desenvolupament d'un mercat europeu de l'hidrogen competitiu i sostenible. Els termes i condicions de la segona subhasta inclouen nous requisits de resiliència, basant-se en les lliçons de la subhasta pilot i facilitant una contribució del finançament de la UE als objectius de la llei per a una indústria de zero emissions.
Els projectes s'avaluaran d'acord amb un nou criteri: aconseguir la seguretat del subministrament de béns essencials i contribuir al lideratge industrial i la competitivitat d'Europa. La Comissió també garantirà el suport a processos de producció fiables a Europa mitjançant requisits adequats de seguretat i ciberseguretat.