La Unió Europea ha obert aquest divendres noves rutes de comerç amb Àsia després d'una reunió de la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, a la ciutat uzbeka de Samarcanda amb representants de l'Uzbekistan, el Kazakhstan, el Tadjikistan i el Turkmenistan. La màxima representant de la Unió Europea ha anunciat una inversió de 12.000 milions d'euros (Iniciativa Gateway) en una regió semidesèrtica per modernitzar infraestructures en una regió estratègica que limita amb Rússia, la Xina, l'Iran i l'Afganistan.

"Aquest és un nou capítol d'una llarga amistat", ha dit Von der Leyen. "Mai socis fiables no han estat tan importants", ha rematat. La inversió va destinada al Transcaspio, un modern corredor de transport amb energia neta i connectivitat digital que connecta la Xina amb Europa sense passar per Rússia. La representant de la Comissió ha recordat que els Vint-i-set ja van invertir més de 10.000 dòlars en el Transcaspi l'any passat, la qual cosa ha d'escurçar el període d'arribada de les mercaderies.

L'anunci de dimecres passat de Donald Trump, d'imposar aranzels del 20% a la Unió Europea, del 34% a la Xina i d'entre el 10 i el 50% a gairebé tots els països del món, ha sacsejat tots els representants polítics i sectors econòmics del món. Mentre que Pedro Sánchez va anunciar ajuts als sectors més afectats, la Xina ha reaccionat aquest divendres amb un anunci de reciprocitat i aranzels del 34% a les importacions dels Estats Units.

En el comunicat posterior a la reunió, van posar èmfasi també en els minerals estratègics, que segons va ressaltar Von der Leyen "són crucials per a la transició global" a una energia neteja.

Encara que fa pocs dies la Unió Europea va anunciar un pla per explotar mines europees amb minerals estratègics que redueixin la seva dependència de la Xina, Àsia és el territori que més minerals concentra o controla i una millor relació amb aquests països és important per a les indústries tecnològica, digital i renovables europees.

"Mentre altres actors només estan interessats en explotar els vostres recursos, l'oferta europea és diferent. Volem ser els vostres socis, volem crear cadenes locals de valor afegit per a minerals estratègics. Podem extreure'ls mentre respectem el medi ambient", va apuntar Von der Leyen.

Mentre Von der Leyen visitava l'Uzbekistan, el president d'Espanya, Pedro Sánchez, prepara el seu viatge del 9 a l'11 d'abril a Vientam i la Xina, on espera teixir nous ponts comercials, captar inversions i corregir el dèficit comercial enorme amb ambdós països, especialment el del 70% amb la Xina. Sánchez es veurà divendres amb el president xinès, Xi Jinping, per abordar el nou panorama geopolític i abans d'haver-se trobat amb Donald Trump des de la seva elecció com a president.

També el conseller d'Empresa de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha visitat recentment la Xina a la cerca de noves inversions com la de Chery que va propiciar la sortida al mercat d'Ebre amb nous vehicles.

La Xina envia a Espanya productes per valor de 45.000 milions d'euros, mentre que Espanya només exporta a aquest país 7.400 milions. La firma de protocols del sector porcí i cosmètics, un memoràndum de cooperació cinematogràfica, l'impuls a l'intercanvi d'estudiants i acords per impulsar el flux d'inversions en bateries, hidrogen verd i vehicles elèctrics, entre altres.

Abans, Sánchez es reunirà amb dilluns amb agents socials i sectors productius afectats pels aranzels, com ramaders i agricultors, centres tecnològics, indústria làctia i els principals sindicats, Comissions Obreres i UGT.

Arrenquen així unes setmanes de reacció global a l'anunci de Donald Trump, que busca protegir al producte i la indústria locals incrementant els preus de les importacions de tot el món.