Els ministres de Treball de la Unió Europea han donat suport aquest dilluns a una directiva sobre les condicions laborals dels treballadors de plataformes digitals que Espanya considera insuficient i que, segons ha assenyalat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, està "fora del sentit comú" i és "difícilment comprensible en termes democràtics".

Després de fracassar en el seu primer intent del mes de desembre passat, els ministres d'Ocupació de la Unió Europea han assolit aquest dilluns un acord polític, pendent de la posició del Parlament, de cara a les negociacions entre ambdós colegisladors sobre aquesta directiva.

 

La delegació espanyola, que s'ha abstingut en la votació d'aquesta llei rider europea, segons ha avançat la ministra a la seva arribada al Consell d'Ocupació i Política Social celebrat a Luxemburg, considera que aquesta llei no ofereix suficients garanties de protecció als treballadors de plataformes digitals ni avança en drets laborals.

El text acordat estableix que es compleixin tres de set requisits per considerar a un rider com a empleat d'una plataforma digital, entre els que figuren que la plataforma estableixi criteris d'aparença, la restricció d'horaris i de treball per a tercers, els límits màxims de remuneració o la supervisió per mitjans electrònics. "Espanya sempre ha defensat l'aprovació d'una directiva amb el grau més gran d'ambició possible per protegir totes aquelles persones que treballen en empreses digitals", ha explicat Díaz durant la seva intervenció en el Consell.

Espanya subscriu una declaració que reclama una directiva més ambiciosa

"En honor a la veritat i per sentit comú, no podem assumir que un jove en una bicicleta o un conductor amb un telèfon mòbil siguin empresaris. No ho són", ha insistit davant dels seus parells de la UE per apuntar que el text sotmès avui a votació "no protegeix les persones treballadores".

Per això, Díaz ha indicat que Espanya ha subscrit -al costat de Bèlgica, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Portugal, Romania i Eslovènia-- una declaració que reclama una directiva "més ambiciosa", ja que, segons assenyala el text, al qual ha tingut accés Europa Press, la presumpció refutable de la relació laboral entre plataformes i empleats "s'hauria d'activar en virtut de normes i mecanismes clars i transparents, compartits per tots els Estats membre, que respectin la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i dels tribunals nacionals."

Per això, els països signants assenyalen que "és necessari establir la presumpció de laboralitat sense restriccions o excepcions, ja que això només perpetuaria el desequilibri actual entre les plataformes digitals i les persones que hi treballen, i fins i tot entre mitjancers, la qual cosa ha portat l'existència de milers de falsos autònoms a Europa i condicions laborals precàries".