El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, està convençut que és factible arribar a un acord amb el Ministeri de Seguretat Social per tancar la segona fase en la negociació de la reforma de les pensions. El sindicalista s'ha mostrat obert a negociar alguna de les mesures que demana el govern espanyol, amb referència a l'increment del còmput de la vida laboral de 25 a 30 anys per fixar la pensió, a canvi que el departament que dirigeix José Luis Escrivá cedeixi en algunes contraprestacions que el sindicat ha presentat a la taula de negociació.
En concret, Álvarez ha revelat que han sol·licitat que es rebaixi dels actuals 15 anys a 12 el període cotitzat necessari per tenir accés a una pensió contributiva. "Hem de trobar un acord equilibrat. La suma i la resta del que es pagarà de més i el que s'estalviarà la Seguretat Social ha de ser zero. En aquest sentit, és veritat que amb una visió innovadora fins ara, creiem que cal actuar sobre l'exigència de 15 anys mínims per tenir dret a la pensió, estudiant que es redueixin tres anys per tenir accés a la pensió contributiva", ha dit Álvarez aquest matí.
No obstant això, Álvarez no vol parlar d'una negociació per parts, sinó d'un conjunt. "No entro a fer cap concessió fins que no tinguem un acord tancat. Quan tinguem un acord tancat, veurem quines condicions s'han donat", ha respost Álvarez. En aquest sentit, ha matisat que "no és acceptable l'ampliació del còmput", encara que ha insistit diverses vegades que el més important és que "l'acord sigui equilibrat", amb referència a compensar unes mesures amb altres. I ha remarcat que ha evitat "les línies vermelles en les converses amb la Seguretat Social".
Jubilació anticipada
No és l'única petició que el sindicat ha proposat en la negociació, segons ha informat Álvarez, que ha confirmat que s'estan mantenint converses informals amb el Ministeri de Seguretat Social, encara que no hi ha una nova oferta per escrit del govern espanyol. Així, UGT ha plantejat que es relaxin les penalitzacions per a les pensions anticipades en un doble sentit: d'una banda, rebaixar els percentatges de reducció que s'apliquen per cada any que es vol anticipar la jubilació i, per una altra, abaixar de 44 a 40 anys l'edat per accedir a la jubilació anticipada sense minva.
Sobre la cobertura de llacunes en les cotitzacions, el líder d'UGT s'ha mostrat partidari que es deixin fora certs períodes en què les cotitzacions han estat més baixes per determinar les pensions, una de les propostes d'Escrivá a canvi d'augmentar de 25 a 30 la vida laboral que es computi per determinar la pensió. Álvarez ha recordat que aquesta cobertura de vacants ja es va aprovar en les negociacions de la reforma de les pensions del 2011 quan era president del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.
Costos econòmics
Tanmateix, el secretari general de UGT ha mostrat el seu enuig perquè el Ministeri que dirigeix José Luis Escrivá no hagi portat a la taula de negociació el cost de les mesures, ni les que ha proposat el mateix govern espanyol, ni les que han presentat els agents socials. En aquest sentit, considera que encara que el Ministeri ha defensat públicament que la seva intenció és que aquest segon bloc de reformes tingui un efecte neutre sobre els comptes de la Seguretat Social (que les pensions no suposin ni una despesa més gran ni més petita que l'actual), Álvarez creu que no és cert "que el govern espanyol pensi que tindrà un efecte equilibrat".
Si fos així, el secretari general del sindicat defensa que el govern espanyol ja hauria presentat a la taula quin és l'efecte real sobre les futures pensions d'ampliar de 25 a 30 anys el còmput per determinar la pensió (encara que es permeti al treballador deixar fora els dos anys amb les cotitzacions més baixes), ja que segons l'opinió del sindicat, la mesura suposaria una reducció de les pensions. Perquè els càlculs que han fet des del sindicat no són exactes, segons Álvarez, ja que no tenen prou informació per determinar l'efecte econòmic d'excloure els dos anys més baixos, cosa que sí que podria conèixer la Seguretat Social.
Pacte al Congrés
En qualsevol cas, Pepe Álvarez exigeix al govern espanyol que abans que es firmi un acord entre els agents socials i el Ministeri de Seguretat Social, l'Executiu ha de tenir garantit que existeix un acord polític per tirar endavant el tràmit parlamentari sense tocar les línies essencials d'un futur acord al si del diàleg social. No obstant això, el líder d'UGT creu que difícilment el govern tindrà suport dins de l'arc parlamentari sense un aval dels agents socials. "Dubto molt que hi pugui haver una aprovació de la reforma de pensions al Congrés si prèviament no compta amb un consens, amb un acord social. En tot cas, aquesta no és una responsabilitat nostra, és del Govern. L'altra qüestió, per a nosaltres fonamental, és tenir l'absoluta certesa que la norma que firmem serà aprovada pel Congrés", ha advertit el secretari general d'UGT.
L'objectiu del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions era presentar aquesta segona fase de la reforma del sistema de pensions a Brussel·les abans del 31 de desembre de 2022. Tanmateix, les converses entre el govern espanyol i els agents socials continuen obertes. Tant els sindicats com els empresaris han recalcat que l'ampliació del període de còmput no està recollida en les recomanacions del Pacte de Toledo i temen, per tant, que la segona fase de la reforma no tingui el suport parlamentari suficient.