En un any electoral com el que acaba d'arrencar, els espanyols tenen dret a saber si el Partit Popular pretén derogar o mantenir algunes de les reformes aprovades en aquesta legislatura, en especial la reforma laboral i la de pensions en què han participat els agents socials a través del diàleg social. Així ho considera el secretari general de UGT, Pepe Álvarez, per la qual cosa aquest matí ha sol·licitat, a través dels mitjans de comunicació, que el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, en vaig aclarir quins les seves intencions si arribés al Govern. Álvarez ha aclarit que no fa tal petició amb intencions partidistes, sinó que ho demana per "aclarir incerteses" i ajudar els electors "a votar amb més tranquil·litat" en les pròximes cites electors d'aquest any.

Álvarez va justificar aquesta sol·licitud en la posició que va mantenir el PP durant la tramitació parlamentària de la reforma laboral -en la que després d'una accidentada votació en la qual el Govern la va tirar endavant per un sol vot-, quan la portaveu popular, Cuca Gamarra va prometre derogar la reforma si el Partit Popular governés en la pròxima legislatura. I, igualment, el sindicalista ha reclamat a Feijóo una posició clara sobre la reforma de les pensions i una de les seves principals mesures, la revalorització d'acord a l'IPC, que ha rebut l'oposició del PP aquest any per la pujada del 8,4%.

Any electoral

"Estem entrant en un any electoral molt important al nostre país i crec que, quan se'n va a un procés electoral tan important, és bo aclarir incògnites. En aquest sentit, el silenci no aclareix incògnites", ha dit aquest matí Álvarez que ha insistit diverses vegades en què "hi ha molts ciutadans que aniran a votar amb molta més tranquil·litat si tenen aquest tema clar. És una demanda justa després de la presentació dels 60 punts ahir", ha comentat el líder de UGT.

Álvarez ha fet al·lusió al pla de qualitat institucional amb 60 mesures anunciat dilluns per Feijóo a Cadis. Segons la seva opinió, el líder popular ha comptat amb "una gran ocasió" per aclarir la seva posició sobre les dues reformes, la laboral i la de pensions, sobre les quals ha mostrat dubtes, i parlar, així, sobre qüestions "més importants" per als ciutadans. El document presentat ahir pel president del Partit Popular, titulat Pla de qualitat institucional," té la pretensió de millorar "la democràcia".

Pensions

Encara que el secretari general de UGT s'ha centrat en l'inici de la seva intervenció a reclamar al PP la seva posició sobre la reforma laboral, posteriorment ha sumat la reforma de pensions. "S'ha fet una cosa tremenda, que és intentar per terra, mar i aire que no es pugés les pensions," ha apuntat. "Els pensionistes del nostre país estan rebent les cartes i els pensionistes rebran l'augment de la pensió del 8,5%. La reforma que va deixar el PP té com a màxim un 0,25%. Crec que és bo saber si el PP tornarà al 0,25% o no", ha exposat Álvarez.

També ha manifestat la seva preocupació per altres declaracions de Gamarra sobre les pensions, en concret, per la pujada de l'edat de jubilació als 70 anys, per sobre dels 67 anys actuals. Encara que el sindicalista considera improbable que el Partit Popular inclogui en el seu programa o proposi durant la campanya l'ampliació tres anys més l'edat de jubilació. En qualsevol cas, ha matisat que "si es diu això amb ànim de canviar la legislació, seria bo que aparegui en les qüestions programàtiques i no que en aquells 100 dies primers de Govern ens apareguin aquestes qüestions", ha puntualitzat.

Álvarez ha assenyalat el PP que les organitzacions sindicals encararan el procés electoral amb més tranquil·litat i amb menys pressió si tenen la seguretat que no derogarà la reforma laboral ni es tocaran les pensions.

"Calviño pot esperar establerta tota la vida"

El líder de la UGT també ha aprofitat la seva compareixença per explicar el balanç de la reforma laboral després d'un any de la seva aprovació, per expressar la posició del seu sindicat en matèries pendents com la pujada del salari mínim interprofessional o la segona part de la reforma de pensions. Sobre la tardança de l'aprovació del SMI, que hauria d'haver entrat en vigor l'1 de gener, insta el Govern que compleixi amb la llei i aprovi el SMI amb urgència i critica les declaracions de la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, que ha reclamat un acord previ entre sindicats i empresaris.

"La llei [Estatut dels Treballadors que regula la pujada del SMI] no insta a un acord amb els agents socials, només obliga a consultes que, a més, no tenen perquè ser presencials", ha dit Álvarez. "Calviño pot esperar asseguda tota una vida, doncs no es produirà un acord amb la CEOE mentre mantingui que el SMI ha de pujar aquest any un 4%". UGT sol·licita un increment del 10%, "en línia amb altres països comunitaris", ha assenyalat.

El dia de la marmota

Sobre la reforma de pensions que negocia el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, Álvarez ha assegurat que no hi ha hagut noves reunions i que tota la informació que coneixen la reben pels mitjans de comunicació. "Estem el dia de la marmota, no hi ha gens nou". I ha reiterat que els sindicats exigeixen al Govern garantia parlamentària abans de tancar un possible acord, ja que aquesta ampliació del període de càlcul de la pensió no apareix dins de les recomanacions del Pacte de Toledo.

"Quan el Govern compti amb suport polític necessari, també dins del propi Govern, serà el moment de veure si podem tancar i concloure un acord amb les organitzacions sindicals", ha informat el líder de UGT. Escrivá compta amb el rebuig tant de sindicats com empresaris que rebutgen l'augment progressiu del període de càlcul de la pensió dels 25 anys actuals a un total de 30 anys, amb el descart dels dos pitjors anys cotitzats. Des del Ministeri insisteixen que és un compromís adquirit amb Brussel·les que estan obligats a complir.