El sempre esperat ral·li alcista de la borsa va tornar a ensopegar. L'Ibex-35 de la borsa espanyola va baixar en la setmana el 2,65% empès per la multinacional tèxtil Inditex, que es va deixar el 10% del seu valor davant la decepció dels seus resultats, que no van ser dolents, però que el mercat esperava més expansius. Retallades per sota de l'1% en el balanç setmanal per al S&P 500 i també per al EuroStoxx 600 que no va cotitzar a l'alça l'esperada rebaixa d'un altre quart de punt dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu que ja els situa en el 3%. El banc central del Canadà i el de Suïssa van rebaixar els tipus en mig punt. Aquesta setmana, novament, els diners estaran pendents dels bancs centrals. La Fed diu la seva última paraula de l'any sobre el preu del diner dimecres vinent, acompanyada pel banc d'Anglaterra i el del Japó.

Segons expliquen els analistes de MarketScreener, el petroli va despuntar aquesta setmana (+3%) malgrat que l'OPEP ha revisat a la baixa les seves previsions de creixement de la demanda mundial, destacant l'impacte d'una recuperació econòmica més lenta de l'esperada. A més, l'Agència Internacional de l'Energia anticipa un augment de l'oferta mundial de petroli superior al de la demanda per a 2025, la qual cosa podria mantenir el mercat en superàvit. A molt curt termini, els preus del petroli han reaccionat positivament a la notícia que l'administració Biden estaria considerant noves sancions contra Rússia, impulsant el Brent fins als 73,90 dòlars per barril. La referència nord-americana cotitza per sobre dels 70 dòlars.

També vivim una setmana positiva per al bitcoin que es manté per sobre de la simbòlica marca dels 100 000 dòlars. Totes les mirades se centren ara en la segona criptodivisa més valuosa del mercat: l'ether (ETH). Encara que ha baixat un 2,72% aquesta setmana, són els ETF Ethereum Spot els que centren l'atenció. Aquests productes cotitzats, que estan vinculats al preu de l'ether, han registrat entrades rècord en les últimes setmanes, mentre que l'activitat havia estat fluixa des del seu llançament al maig. Aquesta setmana s'han registrat ni més ni menys que 825 milions de dòlars en entrades netes, la qual cosa eleva l'import total pendent en aquests ETF a 13 600 milions de dòlars, o el 2,91% de tots els ETH en circulació. Una administració Trump més flexible amb el marc regulador de les finances descentralitzades (DeFi) serà favorable per al desenvolupament de l'ecosistema Ethereum. Després d'un any ardent per al bitcoin el 2024, serà 2025 l'any de l'ascens de l'ether?, es pregunten des de MarketScreener.

Molta macroeconomia

El dilluns 16 destacarà per la lectura preliminar del PMI compost de l'eurozona de desembre i de l'IPC d'Itàlia de novembre. L'endemà, es donarà a conèixer les enquestes de sentiment empresarial de l'Ifo Institute i del ZEW d'Alemanya d'aquest mes. A més, l'atenció se situarà també en la balança comercial de l'eurozona i d'Itàlia, per mesurar l'estat del sector exterior europeu abans del canvi d'Administració a la Casa Blanca. Finalment, es publicarà la taxa d'atur ILO del Regne Unit d'octubre.

L'equador de la setmana se centrarà en la publicació de la lectura final de l'IPC del Regne Unit i de l'eurozona de novembre. D'altra banda, coneixerem també l'índex de preus de producció del Regne Unit al novembre després de registrar una caiguda d'un 0,8% interanual anteriorment, segons indiquen des de Selfbank. El dijous 19, el focus d'atenció se situarà en l'índex de la confiança del consumidor GFK d'Alemanya de gener, clau per determinar el sentiment econòmic de les llars alemanyes i les seves perspectives de consum en els pròxims mesos en vista de les eleccions generals anticipades del pròxim 23 de febrer. Addicionalment, coneixerem altres dades rellevants com la balança comercial del nostre país a l'octubre i la reunió de tipus del Banc d'Anglaterra. El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació de l'índex de preus de producció el novembre d'Alemanya, França i Itàlia. Així mateix, el focus es posarà en l'evolució de les vendes minoristes a Alemanya al novembre, i en la lectura preliminar de l'índex de confiança del consumidor a l'eurozona (ESI) de desembre.

En l'àmbit empresarial, en la setmana destacaran la junta d'accionistes de Neinor Homes, així com el pagament de dividends d'Atresmedia, Telefónica i Vidrala, entre d'altres.

Als Estats Units, el començament de la setmana vindrà protagonitzat per la lectura preliminar del PMI compost de desembre i de l'Empire manufacturer. L'endemà, es publicarà la producció industrial i les vendes minoristes de novembre.

El dimecres 18, es donarà a conèixer com totes les setmanes les sol·licituds d'hipoteques. A més, destacaran les dades sobre la balança per compte corrent en el tercer trimestre i els habitatges iniciats al novembre. Finalment, en aquesta jornada el focus d'atenció se situarà especialment en l'última reunió d'aquest any de la Fed, on sabrem el seu grau de cautela a l'hora de decidir futures retallades dels tipus d'interès oficials. L'endemà podrem conèixer la publicació del PIB en el tercer trimestre i l'enquesta Filadèlfia de la Fed de desembre, que determina la salut econòmica del sector manufacturer. A més d'altres dades com el consum personal, les sol·licituds de prestacions d'atur o la venda d'habitatges de segona mà, entre d'altres. Per finalitzar la setmana, l'atenció se centrarà en la lectura final de l'índex de confiança de la Universitat de Michigan de desembre. Per la seva part, tindrà lloc la publicació de l'índex PCE de novembre, a més dels ingressos i les despeses personals dels nord-americans. En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats de companyies com FedEx, Nike, Micron Technology i Lennar, entre d'altres.