Està dit, però sense dir. Els secretaris sindicals de CC.OO., Unai Sordo, i d'UGT, Pepe Álvarez, s'han manifestat aquest dijous davant de la seu de la CEOE de Madrid amb un missatge per a la patronal, però també per al govern espanyol: després de nou mesos negociant la reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals, "els empresaris s'han limitat a boicotejar el diàleg i no han avançat a la pedra angular del diàleg", amb referència a si accepten que la jornada es redueixi per llei i s'incorpori a l'Estatut dels Treballadors. Però la CEOE ha reiterat tant a la taula com davant dels micròfons que no negociaran la reducció legal. Per a ells, la reducció de la jornada s'ha d'abordar sector a sector i empresa a empresa a través de la negociació col·lectiva.

Els sindicats entenen que les posicions estan clares: per a ells, l'essencial és la reducció legal del temps de treball, la CEOE s'oposa radicalment i el deixen a la negociació col·lectiva i el Ministeri de Treball vol esgotar qualsevol oportunitat d'un acord a tres bandes, però al seu torn, imposa el resultat als empresaris, ja que la reducció a 37,5 hores per llei és irrenunciable. Amb aquests vímets, per a CC.OO. i UGT no té molt sentit tenir una taula oberta que no va enlloc. Per aquesta raó, la pròxima reunió, l'11 d'octubre, serà determinant, ja que si per a aquell dia la patronal no aclareix si accepta entrar en la reducció legal, la resta de les reformes (millora del registre horari, de la desconnexió digital fora de les hores de treball i pla d'ajuts per a la contractació de les pimes) no tenen sentit. Sordo ho va dir sense dir-ho: "A la negociació la queda un telenotícies, a tot estirar dos", amb referència a la pròxima reunió.

Un missatge que, en realitat, no va dirigit als empresaris, ja que la seva postura està clara, sinó per a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. "El Govern ha d'actuar", diuen els líders sindicals, si la CEOE continua sense fer un pas al capdavant. O, cosa que és el mateix, els conviden a acordar un text amb els sindicats deixant fora els empresaris. "Desitgem un acord tripartit, perquè la reducció de la jornada en la llei hi ha després que traslladar-la a cada conveni col·lectiu, i és millor comptar amb la CEOE", ha dit el dirigent de CC.OO. Però tot té un límit, en aquest cas temporal. Un missatge que fan extensible a tot l'espectre polític, a excepció de Vox. "Els partits han de posicionar-se sobre una qüestió que està demandant la societat espanyola, sense importar a quin partit votin," ha dit Álvarez.

Ruptura

Però, malgrat que les posicions estan clares, falta el pas més difícil de fer: qui posa el cascavell al gat i trenca la negociació. És un clàssic en el diàleg social, ja que cap organització no vol ser acusada de trencar la negociació. La patronal, al més pur estil Antonio Garamendi, no s'aixecarà de la taula, encara que no vegi possibilitats d'acord. Des de la CEOE es poden negociar altres coses, més enllà de la reducció legal de la jornada; com per exemple, el control horari, una empenta a la negociació col·lectiva o mesures per fer més real la desconnexió digital fora del temps de treball.

Els sindicats tampoc no volen penjar-se l'etiqueta d'haver trencat una negociació, però després de nou mesos, consideren que els temptejos ja s'han esgotat. Per aquest motiu, busquen llançar la pilota a la teulada de l'equip de Yolanda Díaz, encapçalat pel secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey. Ells hauran de decidir si posen fi al període de debats i traslladen als negociadors un text definitiu perquè uns i d'altres es posicionin i diguin si estan disposats a firmar els grans continguts.

Una pressió que formalment es fa contra els empresaris, però la diana de la qual, serà el govern espanyol. Álvarez i Sord ho han dit en diverses ocasions: les mobilitzacions d'aquest dijous davant de les seus de les patronals a moltes ciutats d'Espanya -inclosa Barcelona davant de Foment- són només l'inici de moltes altres accions, perquè el govern de coalició compleixi el seu compromís i aprovi la reducció legal del temps de treball a 37,5 hores.