L'unça d'or troy, l'actiu refugi per antonomàsia, ha revalidat aquest dilluns els seus màxims històrics en pujar un 1,5% i situar-se en els 2.265 dòlars en un context marcat per la inflació PCE dels Estats Units i les declaracions del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, en les quals apuntava que es necessita consolidar el procés desinflacionista abans d'efectuar la primera retallada dels tipus d'interès.
Segons les dades del mercat consultades per Europa Press, l'unça d'or ha tocat aquest nou màxim històric entorn de les 6.00 hora espanyola, si bé al migdia les alces del metall preciós es moderaven a l'1,1%, fins a situar-se en els 2.254 dòlars.
Aquest moviment en la cotització de l'or es produeix després que divendres passat es conegués que la inflació PCE dels Estats Units -una de les referències macroeconòmiques més seguides per la Fed a l'hora d'avaluar la seva política monetària- al febrer despuntés una dècima, fins al 2,5%, mentre que la subjacent es va moderar una altra dècima, fins al 2,8%.
En la seva línia discursiva habitual, el president de la Fed, Jerome Powell, va comentar sobre això que "no s'ha de tenir pressa" per retallar els tipus d'interès i va posar el focus, segons els experts de Banca March, en la resiliència de l'economia nord-americana i la fortalesa del mercat laboral com a cartes per concedir més temps a l'autoritat monetària a fer el primer pas.
Des de començament d'any, l'or acumula una revalorització de gairebé el 10%, si bé els avenços s'han concentrat especialment aquest acabat de finalitzar mes de març -amb una pujada del 9%- al so de les declaracions i moviments dels bancs centrals a propòsit de quan i amb quina intensitat arribaran els tipus d'interès.
L'or ha trencat durant diverses jornades al març els seus màxims històrics
En aquest sentit, l'or ha trencat durant diverses jornades al març els seus màxims històrics en aproximar-se i finalment depassar el nivell dels 2.200 dòlars; una tendència que ara es prolonga en l'inici d'abril.
D'altra banda, el director d'inversions de Schroders, Matthew Michael, ha cridat aquest dilluns l'atenció en un informe sobre el fet "significatiu" que els preus de l'or han ignorat el repunt dels tipus d'interès reals.
"Sembla que hem entrat en una era de desglobalització i bifurcació geopolítica que ha reforçat significativament el paper de l'or com a actiu de reserva", ha assenyalat Michael com a nou paradigma sobre la cotització de l'or.
Els moviments a l'alça de l'unça d'or en les últimes setmanes han sorprès al mercat després del carrusel de reunions dels bancs centrals -la gran majoria ha deixat els tipus sense variació-, especialment arran del torn de la Fed.
Això es deu que l'or cotitza en dòlars, pel que en mantenir-se elevat el 'preu dels diners' (els tipus d'interès) hauria de devaluar-se el preu del metall i viceversa, segons la teoria clàssica.
En aquest sentit, el director d'inversions de Julius Baer, Yves Bonzon, va posar el focus fa dues setmanes en la dificultat per explicar l'actual fortalesa de l'or ja que cap dels motors tradicionals dels preus de l'or -el dòlar dels EUA, els rendiments reals dels bons nord-americans i l'aversió al risc dels inversors- no es troba actualment al seu lloc.
Per això, va apuntar que la demanda real d'inversió en or, reflectida en les tinences de productes d'inversió avalats físicament, no ha seguit el ritme de la pujada de preus, la qual cosa suggereix que "la posició especulativa al mercat de futurs està impulsant els preus a l'alça, qüestionant així la durabilitat de l'episodi actual".
Quan va començar a pujar l'or?
La cotització de l'or va ressorgir amb força per la tornada a primer pla del conflicte palestino-israelià, en tant que des del passat 7 d'octubre -dia de l'atac de la milícia islamista Hamàs sobre territori israelià- el metall acumula una revalorització de més del 20%.
D'aquesta manera, impulsat pels riscos geopolítics i la compra massiva per part dels bancs centrals, l'or va assolir a començaments de desembre una nova cota per als seus registres històrics per sobre dels 2.100 dòlars.
Anteriorment a aquesta ratxa alcista de la tardor passada, l'última vegada que l'or va cotitzar per sobre dels 2.000 dòlars va ser el maig de 2023 per la tensió en el conflicte ucraïnès i els cops de cua derivats de la crisi de la banca regional nord-americana, així com la fallida de Credit Suisse del març passat, de tal manera que el seu valor va assolir un valor de 2.063 dòlars a començaments de maig.
Amb tot, l'anterior màxim històric de l'or -previ al del desembre passat de 2023- es va produir el 7 de març de 2022, quan l'unça va tocar els 2.075 dòlars, pel començament dues setmanes abans de la invasió russa d'Ucraïna. Al seu torn, també va rondar aquests nivells l'agost de 2020 després de l'esclat de la pandèmia.