Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors de la mateixa. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com tens el cos després de les eleccions europees? Aquests comicis han donat molts titulars, tant en clau local (de cada Estat), com a nivell agregat. I també lectures oposades dels mateixos: amb pessimisme, en veure com plana una allau negra sobre la Unió Europea (parafrasejant el titular de dilluns de La Reppublica) per l'auge de les ultradretes (Espanya inclosa) i els tombs que s'han donat a França i a Alemanya, per exemple. O respirar alleujats, amb una mica més d'optimisme, en comprovar que, malgrat la desfeta, els partits europeistes han resistit l'envestida de la ultradreta i podran continuar governant la Unió Europea. Sigui quina sigui la teva lectura, els reptes econòmics i socials no canvien. Germán Aranda els resumeix en aquest article, i Joaquin Almunia, exvicepresident de la Comissió Europea reflexiona sobre els mateixos i sobre el futur de la Unió en aquesta entrevista que li vaig fer la setmana passada. El que sí que podria canviar ara amb els resultats de les eleccions és la velocitat i la intensitat dels reptes esmentats, especialment les mesures de transició energètica per lluitar contra el canvi climàtic. Existeix el perill que reculem.

La meva selecció setmanal.

1. L'aperitiu al gran cap de setmana europeu el va posar el BCE. Tothom donava per fet que la institució que presideix Christine Lagarde abaixaria els tipus, ella mateixa s'hi havia compromès, per la qual cosa no podia fer-se enrere. Així que malgrat el repunt de la inflació a la zona Euro, va optar per la prudència, i els va abaixar un 0,25%, fins a deixar-los en el 4,25%. La primera retallada en vuit anys. Com amb els resultats electorals, la mesura pot llegir-se en positiu -per fi, ja era hora!- o al contrari -alerta: els preus encara no estan sota control! Per això Lagarde ha refredat les expectatives de noves baixades a curt termini i evoca allò que diuen molts entrenadors de futbol, d'anar "partit a partit". El BCE anirà "dada a dada", reunió a reunió, per definir el futur camí del preu oficial de l'euro. No obstant això, aquesta retallada, per menuda que sigui, tindrà els seus efectes. Sobre les hipoteques i també sobre l'estalvi i les empreses.

2. Hi ha un altre tipus d'hipoteques, les inverses. Saps què són i com funcionen? Estan pensades perquè els jubilats complementin la pensió. Una hipoteca inversa és un préstec que permet a les persones a partir dels 65 anys obtenir liquiditat gràcies al valor d'un immoble sense càrregues, sense haver de vendre o abandonar l'habitatge. Funciona de manera inversa a una hipoteca tradicional, d'aquí en ve nom, ja que, en lloc de pagar al banc, és aquest qui avança al propietari el valor de la casa en pagaments, normalment, mensuals. Després de la mort, els hereus podran mantenir la propietat de l'immoble i, a partir de llavors, fer-se càrrec del deute. Si decideixen no fer-se'n càrrec, l'entitat procedirà a l'execució de la garantia hipotecària, recuperant així els diners aportats. Luis Aparicio explica en aquest article com aquest producte financer s'està disparant, malgrat la seva complexitat, de la que n'adverteix el mateix Banc d'Espanya. La OCU alerta que les quantitats que poden percebre's no són molt elevades i que, en canvi, el deute generat per aquest producte sí ho és, fet que redueix el valor de l'herència i pot obligar els hereus a haver de vendre l'immoble per fer front a la càrrega. Des de fa uns mesos, el Santander i Mapfre estan apostant per aquest producte.

3. Fa uns dies vam conèixer que el barceloní Disfrutar es va proclamar el millor restaurant del món. El 2023 va quedar en segona posició i número u d'Europa. A més, el novembre passat l'establiment barceloní va sumar la tercera Estrella en la Guia Michelin 2024. Tres excuiners històrics d'El Bulli -Mateu Casañas, Eduard Xatruch i Josep-Oriol Castro— van obrir el restaurant el desembre de 2014. Ara bé, quant factura? Guanya diners? Ho explica Joel Calero en aquest article.

4. El mateix dia que coneixíem la bona nova per a Disfrutar, a la tarda, Desigual commemorava el 40è aniversari amb una desfilada de moda davant la seu central de la companyia creada per Thomas Meyer, a la Barceloneta. Aquestes quatre dècades han estat una muntanya russa per a la marca: amb un concurs de creditors, una ascensió a prop dels 1.000 milions d'euros de facturació, una caiguda fins als 100 milions de pèrdues per la pandèmia, si bé, des d'aquesta última crisi, està remuntant el vol. Les seves dues filles grans, Gala i Andrea, han creat recentment una nova empresa per dissenyar i comercialitzar les seves pròpies joies. És la nissaga empresarial que ha triat aquesta setmana Josep Maria Casas.

5. Cada vegada hi ha més gimnasos a les grans ciutats, molts d'ells low cost. Ben aviat analitzarem les claus econòmiques d'aquest boom. De moment, Sara Casas explica que un dels actors, la cadena francesa Fitnes Park, té previst accelerar la seva expansió a Espanya, que va iniciar fa quatre anys a Madrid en plena pandèmia. Avui té 34 centres i vol tancar l'any rondant el mig centenar, i créixer un 40% en facturació, fins als 60 milions d'euros.

6. Últimament sembla ser que la productivitat està aconseguint colar-se en el centre del debat econòmic. Almenys apareixeria amb una mida considerable en un núvol de paraules. Més enllà de mesures de política econòmica a escala macro, la productivitat es troba també en els detalls, en el dia a dia d'una empresa i en la forma com s'organitza i es motiva a un equip o es juga per la tecnologia. Germán Aranda explica en aquest article com poden influir els directius perquè millori la productivitat en les empreses que gestionen.

7. La intel·ligència artificial (IA) també juga (o hauria de jugar) un paper rellevant en la millora de productivitat. Per aquest motiu ON ECONOMIA ha iniciat el projecte ON-IA, dirigit a una comunitat de directius, empresaris i emprenedors interessats en incorporar la intel·ligència artificial en el seu dia a dia per optimitzar la gestió de les tasques. A partir d'aquesta setmana, al menú del diari (a dalt a la dreta) veuràs que hi ha una nova secció, ON-IA, amb continguts exclusius sobre l'aplicació pràctica de l'IA en els negocis.

És tot per avui. Si t'agrada aquesta newsletter, anima altres persones a que s'hi apuntin compartint aquest enllaç. Gràcies pel teu suport i una abraçada!

Serafí del Arco

PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.