Des del passat dissabte 1 d'abril, els i les treballadores ja no han de lliurar el comunicat de baixa mèdica o incapacitat temporal a la seva empresa, sinó que les comunicacions passen a fer-se per via telemàtica entre les administracions i l'empresa en qüestió on treballi la persona que sol·licita la baixa.

Aquesta és la principal novetat del Reial decret 1060/2022, de 27 de desembre, i publicat al BOE. A partir d'aquí, les patronals catalanes, Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) i la d'automoció Fecavem, han demanat públicament a través d'un comunicat "responsabilitat i compromís" dels treballadors amb baixa davant un sistema que pot suposar retards de 24 fins a 28 hores fins que l'empresa rep per part de l'organisme públic la notificació.

EuropaPress 4324953 presidente gremi motor fecavem jaume roura
Jaume Roura, president de Fecavem i la UPM / Europa Press

Retards de 24 a 48 hores

Així doncs, ambdues patronals defenses als treballadors la "col·laboració i compromís de comunicar-ho, via whatsapp o amb una trucada telefònica, per sensibilitat". I sostenen que "la finalitat d'aquesta demanda és suplir la baixa de forma automàtica per a no interferir la marxa dels llocs de treball en cas d'una baixa temporal". La demanda la fan com als treballadors, però en darrer terme a les parts implicades en aquest nou reial decret impulsat per l'actual ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i els sindicats perquè també ho transmetin.

Amb el canvi, el facultatiu que expedeixi el comunicat mèdic de baixa, confirmació o alta lliurarà a la persona treballadora només una còpia del mateix i no caldrà que la persona treballadora hagi de traslladar una còpia d'aquesta part a l'empresa que el podrà descarregar del Fitxer INSS Empreses. El nou sistema funciona així: el Servei Públic de Salut, mútua o empresa col·laboradora remetrà les dades contingudes als comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per via telemàtica. Un cop rebuda aquesta informació, les empreses podran consultar les dades a través del Fitxer INSS Empreses. Quan l'empresa o l'ocupador no tingui obligació d'incorporar-se al sistema, les comunicacions es faran per correu ordinari i per SMS. Aquesta informació estarà disponible també a la seu electrònica de la Seguretat Social. Les empreses, per part seva, tenen l'obligació de remetre a l'INSS, en un termini màxim de tres dies hàbils i a través del Sistema públic, les dades econòmiques del comunicat mèdic de baixa. 

La norma, que acaba d'entrar en vigor, s'haurà de veure quina és la seva efectivitat. Els empresaris donen per fet que els avisos poden arribar fins a dos dies després de la baixa. En altres ocasions, els organismes públics també han experimentat retards afegits per manca de planificació. Alguns exemples recents són durant la situació de pandèmia que va provocar un col·lapse a la Seguretat Social amb un retard en les notificacions relatives a l'alta o al reconeixement d'una incapacitat permanent. Això va provocar una gran incertesa i nombrosos dubtes als treballadors que es trobaven de baixa mèdica quan s'extingeix el contracte de treball, què passava amb les vacances, entre d'altres qüestions. I fora de l'àmbit laboral, les benzineres van denunciar en un comunicat estar "a punt del tancament" per la "incertesa sobre el pagament" dels 20 cèntims de descompte que avançaven als usuaris durant el 2022 com a mesura derivada de la guerra d'Ucraïna i que Hisenda no va complir amb els terminis pel retorn d'aquests avançaments.