Les vacants d'ocupació a Espanya van augmentar un 44% el 2023 respecte a 2019, abans de la pandèmia del Covid-19, fins a assolir els 148.000 llocs de treball sense cobrir, i van suposar un cost estimat de 8.150 milions d'euros del producte interior brut (PIB) espanyol, una xifra que no inclou l'impacte de les vacants en agricultura i pesca, el sector immobiliari i l'energètic.

Segons es destaca en un informe del programa d'investigació en Socioeconomia de la Fundació BBVA i l'Ivie, el fenomen de les vacants és "nou" al país, ja que ha sorgit, entre altres coses, per les xifres "rècord" d'ocupació a Espanya, un mercat laboral caracteritzat des de fa dècades per nivells molt elevats d'atur.

Per això, s'avisa de què en la mesura que l'ocupació continuï creixent i la taxa d'atur convergint a nivells europeus, el fenomen de les vacants continuarà incrementant-se a Espanya, una cosa a què el teixit productiu i empresarial nacional no està tan acostumat i per a la qual "estarà menys preparada que altres països".

De la mateixa manera, s'indica que el fenomen es pot intensificar en el futur per la reducció de l'atur, la menor mida de les cohorts de joves, la jubilació de la generació del 'baby boom', l'emigració de talent a l'exterior i els desajustos formatius. D'altra banda, en l'estudi es recalca que, en termes relatius, el problema de les vacants a Espanya és molt menys freqüent que en el conjunt de la Unió Europea.

Així, la taxa espanyola és una tercera part de la mitjana europea. De fet, en l'actualitat Espanya és un dels països amb menor taxa de vacants (0,9%), per sota de l'1% juntament amb Bulgària, Romania i Polònia, i a una distància substancial d'Àustria, Bèlgica o els Països Baixos, tots amb taxes per sobre del 4%.

La taxa de vacants podria triplicar-se per l'envelliment

De la mateixa manera, des de BBVA i l'Ivie recalquen que l'acusat procés d'envelliment demogràfic que pateix Espanya i la progressiva jubilació de la generació de 'baby boomers' és un perill addicional que pot empènyer a l'alça la taxa de vacants. Per això, amb una mà d'obra escassa per l'augment de l'ocupació, l'envelliment de la població fa més possible que la taxa de vacants convergeixi amb Europa i se situï entre el 2,5% i el 3%, tres vegades més que l'actual (0,9%).

"Els problemes per trobar treballadors, encara que revesteixen naturalment diferent intensitat segons l'ocupació, el sector o la regió que es tracti, presenten cada vegada un caràcter més general, afectant tant al sector privat com al públic", s'indica en l'estudi.

A més, segons les dades de vacants de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), a l'informe es destaca que les empreses tenen més dificultats per cobrir els llocs de treball més qualificats, encara que "això no significa que no hi hagi amb freqüència complicacions per cobrir també els llocs de menor formació".

El cost pujaria a 25.000 milions si es convergeix amb taxes europees

D'altra banda, de convergir la taxa de vacants amb nivells europeus, BBVA i Ivie estimen que els costos augmentarien substancialment fins als 25.000 milions d'euros en un escenari de futur amb un acostament al patró europeu de vacants.

Per això, proposen d'augmentar la taxa d'activitat, incentivar que es prolongui la vida laboral, polítiques actives d'ocupació que premiïn la qualificació i activació més que el subsidi als aturats, millorar la formació, l'atracció de talent forà o la retenció del nacional.