Llogar un habitatge és una de les inversions clàssiques d'Espanya i, sens dubte, l'aposta favorita dels inversors que volen obtenir altes rendibilitats a mitjà-llarg termini. El 2022 va ser un dels exercicis en el que, malgrat que la conjuntura econòmica no va ser la ideal, la rendibilitat pels lloguers sí que va continuar creixent respecte al tancament de 2021. Tal com destaca un estudi d'Euroval, al qual ha tingut accés l'Agència Efe, la rendibilitat per lloguer va mantenir la tendència a l'alça mostrada a finals de l'anterior curs, presentant un increment anual del 5,8%, un 1% més que el 2021.

Malgrat que l'alça és apreciable respecte a l'anterior exercici, la realitat és que el retorn positiu donat pels lloguers el 2022 segueix lluny de la rendibilitat que oferien aquests el 2019, quan la plusvàlua amb l'arrendament d'un habitatge era d'un 6,8%, un 1% més que al tancament de l'anterior exercici.

València ofereix una rendibilitat anual del 8,3%

En aquestes, i tal com destaca l'estudi de la taxadora, València s'ha erigit com la ciutat espanyola on els retorns per lloguer van ser els més elevats el 2022. La província mediterrània va tancar el curs oferint una rendibilitat anual pel lloguer d'un 8,3%, molt per sobre d'altres ciutats com Barcelona i Madrid que, malgrat que mantenen uns preus de l'habitatge més elevats, no marquen uns retorns en positius tan elevats com València.

De fet, Euroval destaca en l'estudi que cap de les cinc províncies, on el preu mitjà de l'habitatge va ser el més alt, la rendibilitat va arribar a la mitjana nacional. Tal com s'especifica en l'estudi, aquestes províncies són les Balears, Barcelona, Madrid, Guipúscoa i Màlaga. Tal com explica Efe, l'estudi compara el preu mitjà agregat de l'habitatge segons l'estadística del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb dades pròpies del preu mitjà del lloguer.

El lloguer puja de mitjana més que el preu de l'habitatge

L'anterior exercici vi marcat per les progressives pujades de tipus d'interès, donades per rebaixar la incessant inflació. Ambdós factors macroeconòmics han afectat de ple el mercat immobiliari i, sobretot, els preus de l'habitatge, el que el mateix temps ha repercutit tant al preu de compra com al de lloguer. En aquestes, es pot destacar que, segons l'INE, el preu de l'habitatge a Espanya va créixer un 7,4% de mitja el 2022, l'increment més gran des de 2007, any en què va esclatar la denominada 'bombolla'.

En relació amb la revalorització que mostra el preu de l'habitatge, des d'Euroval especifiquen que, encara que el preu del lloguer no tendeix a pujar de forma proporcional amb el de l'habitatge, el 2022 no va ocórrer això, sinó que el preu per arrendar va créixer per sobre del de compra. Arran de les pujades dels preus, els experts que han col·laborat en l'esmentat estudi determinen que aquests increments van ser més grans en el cas dels habitatges utilitzats, sobretot les que té més de cinc anys d'antiguitat.

València, més rendible que Madrid i Barcelona

Euroval destaca que a les províncies on el lloguer en més car no té per què ser les més rendibles. De fet, el 2022 ens ha deixat a València com la regió en la qual l'arrendament d'un habitatge ha reportat més plusvàlues de forma anual. Després d'ella, li succeeixen Barcelona, on la rendibilitat s'ha quedat tres dècimes per sota; Guipúscoa, amb set dècimes menys que València, Madrid, amb un 1,3% menys; i Màlaga i Balears, on la rendibilitat va ser un 2% inferior respecte a la mostrada per València.

Per la seva part, les altres províncies que succeeixen a València on el lloguer va ser més rendible van ser Conca, amb un 8,1%, Albacete, amb un 7,7%, Castelló, amb un 7,6%, Segòvia, amb un 7,5%, Àvila, amb un 7,3%, Badajoz, amb un 7,2%, Ciudad Real, amb un 7,2%, Salamanca, amb un 7,1%, Múrcia, amb un 7%, Toledo, amb un altre 7%, i Zamora, on la rendibilitat va ser similar a la de les últimes dues províncies nomenades, tal com específica Euroval en el seu estudi.

Malgrat que Barcelona i Madrid, fins i tot tenint uns preus per llogar molt més elevats que la resta de les províncies, no figuren com les províncies més rendibles en aquest àmbit. Fins i tot això, segons l'estudi, ambdues aglutinen el 35% del total de la demanda del país.