Veïns de tres finques del Fort Pienc, a Barcelona, acusen la propietat dels edificis de pràctiques abusives per no aplicar l’índex de preus del lloguer. Aquests veïns han denunciat la seva situació en roda de premsa acompanyats pel Sindicat de Llogateres i l’Associació de Veïns del Fort Pienc. La iniciativa d’agrupar-se la van tenir dos veïns que feia 10 anys que estaven a la finca i els volien apujar el lloguer un 126%. La propietat no va voler negociar i va iniciar el tràmit per finalitzar el contracte. Ara els veïns demanen una negociació col·lectiva.

Segons els damnificats, l’arrendador està esquivant l’aplicació de la regulació de lloguers de forma sistemàtica, sigui a través de nous contractes o renovacions amb pujades de preu abans de l’entrada en vigor de la regulació dels lloguers o bé negant-se a fer nous contractes i aplicant pròrrogues dels actuals. El Sindicat de Llogateres ha denunciat, a més, que molts contractes signats en els últims anys contenen clàusules abusives. En aquest sentit, hi ha un gran nombre de veïns de renda antiga que denuncien manca de manteniment i reparacions de les finques.

Llei d'habitatge

A mitjans de l'any passat, les formacions polítiques ERC i EH Bildu van aconseguir un acord amb el govern de coalició de PSOE i Unidas Podemos per donar llum verda a la llei després de 13 mesos de negociacions al Congrés dels Diputats. El límit permanent a les pujades del lloguer en el 3% era un dels punts més conflictius de les negociacions i que des de la part socialista del govern s'oposaven inicialment a limitar-ho més.

Cal recordar que la llei d'habitatge a Catalunya estableix un límit al lloguer del 3% aquest 2024. Pels nous contractes de lloguer en zones designades com a tensades, existeixen normes específiques que varien en funció de si el propietari és un gran tenidor o no. En cas de ser gran tenidor a Catalunya (aquella persona que compta amb 5 o més habitatges), el preu del lloguer pels nous contractes no pot excedir el màxim establert per l’Índex de Referència. A més, no pot superar el preu que hi havia al contracte anterior, a menys que s’ajusti per l’actualització anual permesa, que per aquest 2024 és del 3%. Cal escollir el preu més baix entre l’anterior contracte i l’índex de Referència, en benefici de l’arrendatari.

En cas de ser petit propietari, el preu del nou contracte no pot superar el del contracte anterior, amb la mateixa excepció de l’increment anual permès del 3%. Per contra, aquest preu pot excedir el límit de l’Índex de Referència.

En el cas d’aquells habitatges que no han estat llogats en els darrers 5 anys, el preu pot ajustar-se al màxim de l’índex de referència si la zona està declarada com a tensada. Fora d’aquestes zones tensades, l’índex de preus de referència per al lloguer només serveix com a referència normativa.