La Unió Europea regula la Directiva 2021/514, coneguda com la DAC7, la qual obliga les plataformes digitals a compartir informació fiscal dels venedors que operen en aplicacions com Vinted o Wallapop, ambdues destinades a la compravenda de roba i altres objectes de segona mà per part de particulars. Aquesta normativa se suma al Reial decret aprovat pel Consell de Ministres a Espanya a principis d’any, que regula el procediment pel qual aquestes plataformes hauran d’informar sobre les dades fiscals a l’Agència Tributària.
De fet, a causa d'aquesta normativa, aquells usuaris que superin certs límits en els ingressos hauran de declarar a Hisenda aquestes quantitats, al mateix temps que les plataformes que tenien fins al mes d’abril per transmetre la informació de certs usuaris a l’Agència Tributària. Així, aquells venedors que realitzin cada any més de 30 operacions de venda de béns amb un import superior als 2.000 euros són les que han d’informar i declarar aquests ingressos a l’erari públic.
Sancions a partir dels 600 euros
Pel que fa a les multes, l’usuari que no informi sobre les transaccions es podria enfrontar a sancions que van des dels 600 euros en endavant. Així, aquestes sancions poden incloure el pagament de l'import adequat, més interessos de demora i una multa que pot oscil·lar entre el 50% i el 150% del total no declarat. A més, si es considera que hi ha hagut intencionalitat d'evadir impostos, les sancions poden ser encara més elevades. A banda, Hisenda té la capacitat de rastrejar les operacions realitzades en plataformes de compravenda, especialment si els pagaments es fan a través de mètodes electrònics com les transferències bancàries o els serveis de pagament en línia. Per aquesta raó, és clau portar un registre específic de les operacions realitzades per tal de dur a terme de manera correcta la declaració de la Renda.
Des de Vinted van enviar un comunicat als usuaris en el qual s'informava que no tots ells han de declarar les seves vendes o ingressos, ja que es tracta de productes de segona mà i no s'obté benefici per això: "Pots estar tranquil, els impostos dels membres de Vinted no es veuran afectats, ja que la venda d'articles personals no està subjecta a impostos", van indicar. "Si no reps notícies nostres, no has de fer res. Pots continuar venent amb total tranquil·litat", afegeixen.
Pagaments a través de Bizum
De fet, també adverteixen que amb Bizum el topall està en 10.000 euros anuals en ingressos, ja que a partir d’aquesta xifra cal declarar-ho. En cas de no fer-ho a l'Administració Tributària, l'usuari es podria enfrontar a multes de fins a 5.000 euros. Paral·lelament, les empreses que fan servir Bizum com a mètode de recepció de pagaments també han de declarar tots els ingressos per serveis o vendes a través d'aquesta via. També han de tenir en compte que Bizum permet un màxim de 60 enviaments al mes amb un topall de 1.000 euros en cada operació i que les entitats bancàries tenen registrats tots els moviments que han fet els seus clients a través de la plataforma, ja que en qualsevol moment l'Agència Tributària els pot sol·licitar aquesta informació.