Unió de Pagesos alerta que enguany la collita de raïm pot baixar fins al 40% respecte a la de l’any anterior a tot Catalunya a causa de la forta sequera que pateixen les vinyes. A més, l'alarma creix en algunes àrees del territori on les pluges han estat pràcticament inexistents en els últims mesos. Això afectarà especialment les Denominacions d'Origen Costers del Segre (-85%), Pla de Bages (-73%) i Priorat (-68%).

Per al conjunt de Catalunya, Unió de Pagesos esmenta les xifres del control de pesades per DO del Departament d'Agricultura que, ara com ara i comparades amb les de collita del 9 de setembre de l’any passat, determinen que a Catalunya s’ha collit un 41% menys que l’any anterior. Aquest descens és preocupant, ja que se suma a les davallades en la collita de la verema de l'any passat. 

En l’àmbit DO Cava, la disminució del raïm collit ha estat d'un 24,5% menys; a la DO Penedès, un 46% menys; a la DO Terra Alta, un 48,5% menys; a la DO Empordà, un 41,4% menys; a la DO Pla de Bages, un 73% menys; a la DO Montsant, un 53% menys; a la DOQ Priorat, un 68% menys, i a la DO Costers del Segre, un 85% menys.

Gairebé a mig setembre i a mitjan verema, la varietat macabeu, ja s’està acabant de collir a moltes comarques, i en altres, com la Conca de Barberà, ara comença, exposa el sindicat. Josep Marrugat, responsable de Vinya i Vi d’Unió de Pagesos, manifesta que un altre dels problemes que han patit les vinyes en aquesta verema és la presència del míldiu larvat amb l’augment de les temperatures a partir de la segona quinzena de juliol, que ha accelerat l’estrès hídric acumulat, així com els atacs persistents del mosquit verd. Tot plegat ha contribuït que la campanya sigui escassa i amb poc grau alcohòlic.

Pel que fa a la collita de la varietat parellada, no serà tan nefasta com s’esperava gràcies a les últimes pluges la primera setmana de setembre. El macabeu, en canvi, patirà una davallada de producció del 31% respecte a la verema anterior, i la del xarel·lo també serà molt més baixa.

Moltes vinyes del Penedès i del Camp de Tarragona tenen unes produccions mitjanes que poden oscil·lar entre 1.500 kg-5.000 kg/hectàrea, molt més baixes fins i tot que les de la campanya anterior. A la DO Terra Alta la situació tampoc és favorable, amb produccions de 1.500 kg/hectàrea en finques de secà, i de 5.000 kg-6.000 kg/hectàrea en regadiu. Al Priorat, a la DO Montsant, es preveu una collita de  3.000 kg-4000 kg/hectàrea, un 50% menys que un any normal, i a la DOQ Priorat, entre 500 i 1.500 kg/hectàrea, tot i que en zones de Porrera i Morera del Montsant la producció pot arribar als 3.500 kg-4.000 kg/hectàrea.

La verema a les vinyes dels cellers de Catalunya. Foto: Oriol Bosch / ACN

Preus insuficients

Des del sindicat es reclama que, malgrat l’increment de preus de compra de raïm que els cellers s’han vist obligats a aplicar per la falta de producció, els agricultors consideren que encara no són suficients per a la rendibilitat del sector, ja que la pagesia hauria d’obtenir una rendibilitat de 4.500 euros per hectàrea. Enguany, la mitjana registrada és d'un increment del 30% sobre la forquilla de preus de la verema de 2023 quan es va pagar a uns 0,61 euros el quilogram.

En el conjunt d'Espanya, les organitzacions agràries també han alçat la veu davant del baix preu al qual els viticultors estan venent aquest any el raïm a cellers i industrials, una situació que, segons ha denunciat una d'aquestes entitats, podria generar els agricultors fins a 1.500 milions d'euros de pèrdues. En declaracions a Efe, representants d'AsajaCOAGUPA i Unió d'Unions han demanat recentment que l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) controli de manera més exhaustiva els contractes de compravenda de raïm perquè es compleixi la llei de la cadena alimentària, que impedeix de vendre per sota del cost de producció.