El sector dels vins i caves a Catalunya genera un volum de negoci de 3.267 milions d’euros anuals, l’equivalent a l’1,2% del PIB, segons les dades d’un estudi d’Acció –l’agència per la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat­– que s’ha presentat aquest dilluns a Vilafranca del Penedès juntament amb el clúster vitivinícola de Catalunya INNOVI. La facturació s’ha doblat des de 2016.

Segons aquest estudi, a Catalunya hi ha 1.384 empreses que es dediquen a aquest sector (un 62% més el 2016) i que donen feina a 10.460 persones. La majoria de les empreses, el 81,2%, tenen més de 10 anys de vida i un 95,7% són pimes.

L’informe d’Acció destaca que pràcticament la meitat de les empreses del sector vitivinícola (49,5%) són exportadores. A l’any 2023, les exportacions de vins i caves catalans van sumar 615 milions d’euros, cinc vegades més que el volum d’importació d’aquests productes. Al llarg de la darrera dècada, Catalunya ha exportat el 21,1% del conjunt de les vendes de vi i cava de l’Estat a l’exterior, sent el territori líder tant en nombre d’empreses que fan negoci internacional com per volum de negoci generat.

Exportacions

Per països, Alemanya, Estats Units, Bèlgica, Regne Unit i Japó son els principals destins dels vins i caves catalans. Segons Acció, això fa que el sector vitivinícola català sigui referent en el mercat global. I segons dades de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), Itàlia, França i Espanya són els tres primers països pel que fa a producció mundial del vi, aglutinant entre ells més del 50% de la fabricació total.

El document mostra que Catalunya és un dels territoris amb més prestigi internacional pel que fa a qualitat vitivinícola, cultiu, elaboració i també distribució. En aquest sentit, el mapeig assenyala que les 11 Denominacions d’Origen competència de la Generalitat concentren el 41,5% del total d’ampolles de vi consumides, segons dades de l’Institut Català de de la Vinya i el Vi (INCAVI). Alhora, l’informe destaca que hi ha 19 vins catalans que tenen el distintiu de vi de finca qualificada (VFC) que atorga el Govern i que es tracta del màxim reconeixement de qualitat per potenciar el coneixement i prestigi de la cadena de valor d’aquell celler.

Pel que fa als reptes i tendències, des del punt de vista de la producció sostenible, el sector vitivinícola treballa per reduir el consum d’aigua, augmentar els processos d’economia circular i de regeneració i reutilització dels sòls, amb l’objectiu, en definitiva, de reduir la petjada ambiental en tot el procés industrial. El document també subratlla la introducció de tecnologies com la intel·ligència artificial, el big data i la robòtica, entre d’altres, que cada vegada tenen més pes dins de la cadena de valor vitivinícola. En aquest sentit, el desplegament d’aquestes eines contribueix a tenir un major grau de control en tot el procés de cultiu, elaboració i producció del vi.