El consum de cervesa a Espanya es va situar en 56 litres per càpita en 2023, i això suposa una caiguda de 2 litres en comparació amb l'any anterior, un descens que l'associació de cervesers d'Espanya atribueix a la inflació i a l'augment de l'estalvi de les famílies. Així figura a l'Informe Socioeconòmic del Sector de la Cervesa l'any 2023 presentat aquest dimecres per Cervesers d'Espanya en el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), que dona compte, de què, en general, el consum de cervesa pels residents a Espanya va patir una disminució del 3,5% l'any passat.

Aquesta dada, no obstant això, passa a ser positiu si s'inclou en l'equació els turistes, que eleven el consum total a Espanya l'any passat en un 2,84% en comparació amb 2022. Un altre motiu pel qual el 2023 va descendir el consum de cervesa entre els residents a Espanya es deu, segons Cervesers d'Espanya, a la pèrdua de 8.901 establiments d'hostaleria al país, la qual cosa suposa una pèrdua del 3,2% de locals en comparació amb 2022 i de l'11% respecte a 2019, abans de la pandèmia.

Segons l'índex de preus de consum (IPC), la cervesa rossa, la més consumida a Espanya, s'ha encarit un 1,8 % interanual des de començament d'any. Lluny del 15,6% que es va encarir l'any passat, any en què el consum va descendir en 2 litres. "Els espanyols fem menys sortides i més planificades, s'accentua la tendència de la volta a la llar respecte a 2022 i fins i tot a casa detectem que hi ha un menor consum, la qual cosa es deu a una menor intensitat de compra," detalla l'informe de Cervesers d'Espanya.

El director general de Cerveceros d'Espanya, Jacobo Olalla, encarregat de presentar l'informe, ha assenyalat que la cervesa és una beguda "molt transversal" i que quan les persones veuen "nuvolots" en la seva economia en consumeixen menys. La responsable de Comunicació d'Hostaleria d'Espanya, María Durán, ha reconegut que si bé les terrasses i els bars es continuen veient plens, "s'ha produït un descens al tiquet mitjà" de consum.

43 milions d'hectolitres

En termes globals, el consum aparent (sumeixi de producció i importacions, sense comptar exportacions) va ascendir a 43 milions d'hectolitres el 2023, un 1,7% més que els 42,3 milions d'hectolitres de 2022 i la xifra més gran de la qual dona compte l'associació en els últims 11 anys. El consum en hostaleria continua sense recuperar els nivells previs a la pandèmia, ja que si el 2019 aproximadament el 70% de la cervesa es consumia fora de la casa, el 2023 aquesta xifra tan sols va assolir el 61%, segons les dades de l'informe.

Durán ha abundat que la cervesa és un "pilar fonamental" per a l'hostaleria a Espanya, consolidant-se com la beguda freda més consumida tant en valor com en volum i que suposa "entorn del 25% de la facturació dels establiments d'hostaleria, assolint fins i tot 40% als bars de menor mida". Olalla ha destacat que el consum de cervesa sense alcohol va augmentar un 1% el 2023 i que el país té el percentatge més alt de consum d'aquest tipus de cervesa al món occidental, amb un 14% del consum per càpita.

Segon productor europeu

Malgrat els desafiaments, la producció de cervesa va evolucionar favorablement, assolint els 41,3 milions d'hectolitres el 2023, una xifra que manté a Espanya com el segon productor cerveser d'Europa, només per darrere d'Alemanya, amb 87,83 milions d'hectolitres. Les companyies cerveseres van comercialitzar 38,7 milions d'hectolitres de cervesa el 2023, un 0,7% menys que l'any anterior.

Les vendes de les empreses cerveseres al canal hoteler van superar novament les del canal alimentació amb una diferència de cinc punts percentuals (52,5% davant 47,5%), augmentant la diferència de 2 punts que existia l'any anterior, però sense arribar a recuperar les dades de 2019. Les exportacions de cervesa van mostrar un descens de 2,8 % el 2023, fins als 4,1 milions d'hectolitres, encara que l'associació de cervesers considera que és una bona dada, ja que es manté per sobre dels 4 milions d'hectolitres assolits per primera vegada el 2022. El segment de la cervesa artesanal continua sent el més afectat i el nombre de cerveseres va disminuir un 5 % respecte a 2022 i va registrar un descens del 38 % en comparació amb el 2019.