La victòria de Donald Trump als Estats Units obre un període d’incertesa econòmica a nivell mundial. Les mesures que ha anunciat són radicals i, segons els economistes, poden ser molt perjudicials per a l’economia mundial i fins i tot per a l’estatunidenca. Però aquí, a més de 6.000 kilòmetres de Washington, com ens tocarà la butxaca el canvi d’inquilí a la Casa Blanca?

N’hem parlat amb dos economistes i la coincidència és total, sobretot en dos aspectes clau: les polítiques que ha anunciat poden portar Europa a la recessió, el que comportaria més atur, però dubten de que les apliqui totes i amb tota la seva potència, especialment els aranzels, el que més podria afectar Europa. Quan prengui possessió, al gener, es començarà a veure la magnitud dels canvis que fa.

Carlos Puig de Travy, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, admet que les baixades d’impostos “potser reactiven el consum i als americans els hi van bé”, però qüestiona que un increment dels aranzels creï ocupació i abaixi preus, com promet Trump: “Nosaltres no ho creiem, i de fet, la tendència dels republicans sempre ha estat la contrària, la de l’obertura econòmica”. La deportació d’immigrants creu que serà “molt negativa” per a la seva economia, perquè faltarà mà d’obra i pujaran els costos laborals.

Donald Trump EFE
Donald Trump. EFE

Pel que fa a l’impacte en l’economia mundial, valora que “polítiques com els aranzels són completament negatives” i tindran un efecte negatiu especialment en mercats com Mèxic, la Xina i Europa, que veu “espantada” per l’impacte que pot tenir l’elecció de Trump. “Amb l’economia feble com tenim actualment a Europa, només ens falten aquestes incerteses”, afegeix.

Joan Ramon Rovira, director del gabinet d’estudis econòmics i d’infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona, alerta que “l’impacte més gran ens vindrà per l’activitat” perquè si apuja els aranzels, “tindrà una afectació directa en l’activitat econòmica”, perquè “alentirà el comerç mundial, el que impactarà directament en la línia de flotació de la nostra economia”.

Carlos Puig de Travy: "Totes les polítiques previstes per Trump -reduir immigració, apujar aranzels i abaixar impostos- porten a més inflació”

“Som un país exportador, i tot i que els EUA no són el nostre primer mercat, ni de bon tros, i l’impacte directe seria petit, l’impacte indirecte seria més gran, perquè sí exportem molt a França i Alemanya, i aquests mercats sí que depenen molt dels Estats Units. Si ells venen cotxes als EUA i els fem alguns components, i redueixen exportacions pels aranzels, afectarà la nostra indústria auxiliar”, explica Rovira.

Això té un impacte directe en el mercat de treball, afegeix, ja que si les empreses tenen menys feina, necessiten menys treballadors. Coincideix en el diagnòstic Puig de Travy, que adverteix que “el comerç internacional és la nostra font de creixement, perquè som més exportadors que importadors”. Les previsions dels economistes són que, mentre països com Alemanya poden entrar en recessió, a Espanya és menys probable, però sí que es pot alentir el seu creixement i caure per sota de l’1%, llindar en el qual es comença a destruir ocupació.

Més inflació i hipoteques a l'alça

El segon efecte que pot tenir és inflacionista. El degà dels economistes catalans veu que “totes les polítiques previstes per Trump, com reduir immigració, apujar aranzels i abaixar impostos, porten a més inflació” als Estats Units, i creu que hi pot haver cert contagi a Europa. “Sembla que la seva política serà inflacionista, i això faria pujar els tipus d’interès”, afegeix Rovira.

Per al directiu de la Cambra de Comerç, l’efecte inflacionista a Europa, Espanya i Catalunya seria també clar: “Si ells pugen aranzels i nosaltres també, això generarà més inflació”. A més, apunta a les qüestions geopolítiques. “Cal veure què fa amb Ucraïna i Orient Mitjà. El que passa a Ucraïna afecta molt els preus, i Orient Mitjà és un polvorí, tot el que passa allà afecta el preu del petroli i això genera un encariment dels carburants”.

Joan Ramon Rovira: "Les amenaces de Trump fan tremolar, però ja veurem el que fa. Potser no està tant boig com ens pensem"

La pujada dels preus no només la notaríem a l’anar a comprar, amb especial efecte als aliments i a béns industrials com els cotxes, sinó també en la hipoteca. Quan puja la inflació, la resposta dels reguladors, en el cas de la zona euro, el Banc Central Europeu (BCE), és pujar els tipus d’interès, el que es trasllada directament a les hipoteques variables, que es referencien a l’euríbor. També puja el cost del finançament de les empreses, pel que pot dificultar encara més l’activitat productiva.

Una estratègia negociadora?

Els auguris, doncs, no són bons, però està per veure. Joan Ramon Rovira creu que tot plegat pot ser una estratègia negociadora de Trump amb Europa i la Xina, aprofitant la situació de fortalesa dels Estats Units, i recorda que fa 8 anys ja va rebaixar la pujada anunciada inicialment. Però també admet que “ara està més legitimat” per l’ampli suport popular rebut, que li ha proporcionat una folgada victòria sobre Kamala Harris.

“La primera característica de Trump és la seva imprevisibilitat, però les amenaces fan tremolar. L’economia mundial aniria molts anys enrere, però el que farà ja ho veurem. Potser no està tant boig com ens pensem. Ja ho veurem, i ho veurem ràpid”, conclou Rovira.

e26b02e03c53459892bd98724476df54896136d6w
Gorres de Trump davant la borsa de Nova York. EFE

Carlos Puig de Travy explica que aranzels del 20%, com ha anunciat, són tan desproporcionats, i de conseqüències tant negatives per al comerç mundial, que els economistes ho descarten. “Molts pensem que és una campanya publicitària i aquestes mesures les rebaixarà”, afegeix. El degà del Col·legi d’Economistes insisteix també que, encara que estigui convençut de dur-les a terme, moltes de les seves mesures “no seran fàcils” d’implementar perquè el seu impacte serà negatiu fins i tot per als EUA.