La Seguretat Social ha adjudicat a VidaCaixa, BBVA, Caser, Santander i Ibercaja la gestió dels fons de pensions d'ocupació de promoció pública que es preveu que estiguin funcionant abans que acabi l'any i que abaratiran les comissions dels plans de pensions col·lectius per a treballadors. El contracte, amb un valor estimat de 24 milions d'euros, es concretarà previsiblement abans que acabi agost, una vegada es resolguin les eventuals al·legacions, i permetrà la posada en marxa de 15 fons de pensions que se n'han adjudicat a 5 lots de 3 fons cada un (un de renda fixa, un altre de renda fixa mixta i un tercer de renda variable).
Les comissions de gestió que es cobraran oscil·laran entre el 0,10 i el 0,26%, conforme a les ofertes presentades per les adjudicatàries. També optaven a la licitació Mapfre Vida i Nationale Nederlanden que s'han quedat fora de l'adjudicació, d'acord amb l'acta de la taula única de contractació del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions publicada aquest divendres. Una vegada adjudicada la gestió, queda pendent el desenvolupament de la plataforma digital que unirà els 15 fons i permetrà als beneficiaris accedir a la informació del seu fons, a més d'afavorir la portabilitat entre els diferents fons.
Regulació de plans i fons d'ocupació
Aquesta mateixa setmana, i un any després que entrés en vigor la llei d'impuls dels plans de pensions d'ocupació, s'ha completat la regulació sobre el funcionament d'aquests nous fons de pensions de promoció pública, als quals s'adscriuran els plans de pensions d'ocupació simplificats. Entre les novetats, la reducció de dos anys a un mes com a màxim del termini per incloure els nous treballadors que entrin en plantilla al pla de pensions d'ocupació i la possibilitat que els partícips continuïn fent aportacions, encara que estiguin jubilats parcialment, sempre que l'empresa continuï fent contribucions.
L'objectiu és potenciar la previsió social complementària de tall professional, en particular a través de la negociació col·lectiva sectorial, com recomana el Pacte de Toledo, però facilitant també l'accés a aquests plans de pensions a col·lectius que fins ara tenien dificultats per accedir, com els autònoms o els empleats de petites i mitjanes empreses. El patrimoni procedent de plans de pensions d'ocupació està estancat des de 2012, amb 35.119 milions de patrimoni a tancament del primer trimestre i 1,9 milions de comptes de partícips. Aquest patrimoni gestionat en els fons de pensions d'ocupació ha perdut pes relatiu respecte del total de fons de pensions, ja que representaven un 50% del total de la previsió social complementària a l'inici dels anys 90, davant el 25% actual.
Plans de pensions d'ocupació vs. fons de pensions d'ocupació
El pla d'ocupació és l'acord de negociació col·lectiva sectorial en el qual es defineix quina part de la retribució dels treballadors es va ficant en un fons de pensions privat que permeti complementar la seva pensió pública quan es jubilin. Els fons de pensions d'ocupació de promoció pública són el vehicle a través del qual s'inverteixen aquests diners dels treballadors. En realitat no tenen caràcter públic, sinó privat, encara que són promoguts i supervisats des de l'Estat, amb la participació també d'organitzacions empresarials i sindicals en la comissió de control.
A més dels treballadors d'empreses amb convenis sectorials, a aquests fons de pensions també podran adscriure's plans d'ocupació específics per a treballadors autònoms, treballadors d'associacions, federacions i cooperatives, i empleats públics. Algunes entitats financeres i organitzacions professionals, empresarials i sindicals ja han posat en marxa plans de pensions d'ocupació simplificats, com el sectorial de la construcció firmat amb VidaCaixa, que també portarà el de la federació d'autònoms ATA, o com el de la unió d'autònoms UPTA amb el Sabadell. Cal veure si després aquests plans s'adscriuran o no a algun dels fons de pensions d'ocupació de promoció pública.