La ministra d'habitatge, Isabel Rodríguez, ha anunciat aquest dijous en un col·loqui amb el Cercle d'Economia de Barcelona que l'executiu estudia com "condicionar" que "les universitats privades que s'obrin vagin acompanyades de residències universitàries" en instal·lar-se en els municipis i, alhora, facilitar que "les universitats públiques puguin tenir més places en residències a preus assequibles".

"Si podem garantir l'allotjament temporal en residències universitàries estarem deixant aquest lloguer a treballadors i persones que el necessiten", ha dit la ministra, que ha explicat que "en ciutats on s'obren diverses universitats privades alhora, això genera una tensió del lloguer". Per això, ha comentat la possibilitat de "condicionar" la creació de noves universitats privades a residències.

La ministra ho ha explicat en comentar la regulació del lloguer temporal que també estudia l'executiu, que comptarà amb una "plataforma" que permetrà el mapatge de lloguers temporals i combatre el frau. "N'hi ha prou amb entrar al mercat de lloguer per comprovar que el contracte temporal serveix per esquivar altres solucions legals", ha dit Rodríguez, qui ha avançat que la regulació "equipararà lloguer temporal i turístic" a fi que no interfereixi en les necessitats d'habitatge de la població.

La ministra ha insistit que entre els grans objectius del ministeri estan el d'assolir un 8% d'habitatge públic a Espanya, cinc vegades més que l'1,5% actual, i que els ciutadans no gastin més del 30% en habitatge.

Per a això, el govern espanyol ja ha finançat la construcció de 25.000 habitatges de lloguer social abans de 2026, ha recordat Rodríguez. 

Al col·loqui, la ministra ha tingut com a interlocutors socis del Cercle. Entre ells, l'advocat soci de Cuatrecasas, Miguel Trias, que li ha preguntat directament si no hi ha manera de "rectificar" la llei que prohibeix els desnonaments, ja que el treu "seguretat jurídica" als propietaris. Trias ha arribat fins i tot a comparar la llei amb la del "només sí és sí", que va ser modificada, encara que per a ell "aquesta és més important socioeconòmicament".

La ministra ha estat contundent en la seva resposta. "Ens hem reunit amb veus del sector i hem vist que la morositat no és un problema en el lloguer", ha dit, amb tal de treure ferro als riscos amplificats per les veus de la patronal.

Quant a la caiguda de l'oferta de lloguer que la patronal i diversos estudis vinculen a la nova Llei d'Habitatge i, en el cas de Barcelona, al nou índex de referència per topar els preus, la ministra ha assegurat que responen a tendències prèvies a la creació de la nova llei.

La ministra ha insistit a defensar el nou índex i ha ressaltat que es tracta d'un "índex de mercat" i que serveix també per tenir "informació" sobre els preus a les diferents zones d'Espanya.

Ha defensat, a més, que l'índex de referència és una mesura "temporal" davant d'una "emergència" i que el seu objectiu és justament "que les zones tensades deixin de ser-ho". I ha criticat "la fatal de compromís de les Comunitats Autònomes" per acollir-se a aquest instrument.