La Comissió Europea vol que un to moderat s'imposi enmig de l'escalada de tensions comercials dels Estats Units amb la resta del món. Mentre la Xina ha amenaçat d'augmentar un 50% els seus aranzels a la potència nord-americana i el propi Trump ha pujat encara més la seva amenaça fins al 103% a les importacions xineses, la presidenta de l'executiu europeu, Ursula von der Leyen, ha demanat al primer ministre xinès, Li Qiang, que busqui "negociacions" i que vetlli per l'"estabilitat".

La líder política alemanya ha mantingut una conversa telefònica amb el cap del Govern de la potència asiàtica, que s'ha convertit en un interlocutor més amable per a Europa que Estats Units, en plena escalada verbal i comercial. "Von der Leyen va destacar la responsabilitat compartida d'Europa i la Xina -dos dels mercats més importants del món- de donar suport a un sistema comercial sòlid, reformat, lliure, just i basat en condicions equitatives", ha informat la Comissió en un comunicat posterior a la conversa.

Si dilluns la Xina amenaçava amb uns aranzels del 50% als Estats Units en resposta a la idèntica barrera imposada per Trump, hores després l'administració Trump deia que els augmentaria encara fins al 103%, a la qual cosa xinesa ha respost que Washington no té "voluntat genuïna d'entaular un diàleg seriós". Els analistes assenyalen que l'escalada aranzelària podria provocar una recessió mundial.

Mentre que la primera resposta europea va ser en la línia oposada, oferir una eliminació d'aranzels mútua als productes d'índole industrial, la Xina sembla no confiar gaire en la via suau. Per això, Von der Leyen "va subratllar la importància fonamental de l'estabilitat i la previsibilitat per a l'economia mundial" i va instar Li "a resoldre la situació actual mitjançant negociacions, emfatitzant la necessitat d'evitar una escalada més forta", en el marc d'una conversa en el marc del 50è aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques el 2025.

Fa tan sols uns dies, la mateixa Von der Leyen anunciava inversions milmilionàries a la xarxa ferroviària que connecta la Xina amb la Unió Europea sense passar per Rússia, mentre que el president espanyol, Pedro Sánchez, ja es troba a la Xina, on es reunirà amb el president Xi Jin Ping, per buscar una via de diversificació de mercats. Dies abans, el conseller de la Generalitat, Miquel Sàmper, es va reunir amb empreses xineses a la recerca de models d'inversió com el de Chery a la Zona Franca, demostrant que existeix un esforç coordinat a tots els nivells administratius, des de l'europeu fins al regional, per fer de la Xina un soci comercial estable.

En aquesta tessitura, Von der Leyen i Li "van discutir la creació d'un mecanisme per monitorar possibles desviacions comercials i garantir que qualsevol evolució sigui degudament atesa". I van destacar "la urgència de trobar solucions estructurals que permetin reequilibrar la relació comercial bilateral i garantir un millor accés de les empreses, productes i serveis europeus al mercat xinès", va afegir l'Executiu comunitari.