Madrid tindrà la platja urbana i el parc d'ones més gran d'Europa en el primer trimestre de 2025 a la futura Ciutat de l'Esport, a prop de l'estadi Cívitas Metropolitano i en l'eix del qual va ser el projecte de la candidatura de la capital d'Espanya per allotjar els Jocs Olímpics. L'empresa basca Wavegarden serà l'encarregada de posar en marxa aquest projecte.
Es realitzarà gràcies a la col·laboració entre l'Atlètic de Madrid i les plataformes d'inversió Stoneweg i Teras Capital i comptarà amb una platja artificial i un parc d'ones. Per a això, s'invertiran entre 35 i 45 milions d'euros, segons ha informat El País aquest dimecres.
Així, el projecte el durà a terme l'empresa espanyola especialitzada en la investigació, disseny, fabricació i posada en marxa de sistemes de generació d'ones Wavegarden. "Aquest projecte suposa una gran fita, ja que consolida una vegada més la nostra visió d'apropar el surf i el seu estil de vida a aquells llocs que no tenen mar", va apuntar Josema Odriozola, CEO i Fundador de Wavegarden.
Wavegarden, líder en la creació de llacunes de surf i reconeguda per la seva revolucionària tecnologia, Wavegarden Cove, ha portat el surf urbà a ciutats de tot el món, entre ells Melbourne, on ha transformat la forma en què els australians gaudeixen del surf urbà.
Projecte sostenible
Aquest nou parc d'ones de Madrid, que s'aixecarà a la nova Ciutat de l'Esport promoguda per l'Atlètic de Madrid als terrenys que envolten l'estadi Cívitas Metropolitano, compta amb un disseny sostenible i ecològic. El sistema de generació d'ones de Wavegarden és "el més eficient del mercat", amb un consum màxim d'1 kWh per ona (0,10 euros/ona).
Segons els seus impulsors, el projecte està dissenyat per minimitzar les pèrdues energètiques, maximitzar el rendiment de la maquinària i, a més, recuperar i reutilitzar part de l'energia generada en cada ona. D'aquesta manera, assenyalen que les llacunes de Wavegarden estan concebudes per oferir la millor qualitat, quantitat i varietat d'ones, amb un baix consum energètic i d'aigua.
A més, aquest enfocament sostenible inclou la reducció de desaprofitament d'aigua, ja que només es perd per evaporació. De fet, per a aquest projecte es contempla la possibilitat de reciclar l'aigua de la ciutat esportiva. La instal·lació estarà dotada d'una escola i botiga de surf, un skatepark, beach bars i, entre d'altres, àrees de joc per als més petits i altres activitats esportives de platja a la sorra.
El soci fundador de Stoneweg i responsable d'adquisicions a Europa, Joaquín Castellví, assegura estar "encantat" amb aquest projecte. "Representa una gran oportunitat per a Stoneweg de satisfer noves demandes emergents. Mitjançant aquesta col·laboració amb l'Atlètic de Madrid, crearem un impressionant parc d'ones a Madrid, que serà un emblema de sostenibilitat i tecnologia avançada, oferint una experiència única per als amants del surf i de l'estil de vida de la platja en l'àmbit global", va dir.
Per la seva part, Miguel de Lucas, soci fundador de Teras Capital, va destacar que després de més de sis anys d'"ardu treball" han trobat els "socis perfectes per fer realitat aquest son". "Estem emocionats de poder oferir als madrilenys i als visitants una experiència de platja sense sortir de la ciutat. Agraïm a l'Atlètic de Madrid i Stoneweg la seva confiança i a Wavegarden pel treball excepcional que ens ha portat a aquest punt", va manifestar.