El Ministeri xinès d'Exteriors va assegurar aquest dimarts que les accions dels Estats Units "no reflecteixen una voluntat genuïna d'entaular un diàleg seriós", enmig de l'escalada d'amenaces i contramesures aranzelàries entre les dues economies més grans del món. El portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès Lin Jian, va realitzar aquest retret en roda de premsa després que el president nord-americà, Donald Trump, amenacés d'imposar un nou aranzel del 50% a les importacions xineses si Pequín no retira les contramesures anunciades en represàlia als últims gravàmens de Washington.
"Si els EUA realment volen dialogar, hauria de demostrar una actitud d'igualtat, respecte i benefici mutu", va afirmar Lin, qui va subratllar que, si Washington "insisteix en una guerra aranzelària o comercial" sense tenir en compte "els interessos d'ambdós països i de la comunitat internacional", Xina "estarà preparada per arribar fins al final". El portaveu va recalcar que la "sobirania, seguretat i interessos de desenvolupament" de la Xina "no són negociables" i va advertir que el seu país "continuarà prenent mesures fermes i contundents" per protegir els seus drets legítims.
Millors perspectives hi ha en altres països asiàtics. El Govern del Vietnam s'ha compromès a comprar més productes als EUA i ha sol·licitat un retard de 45 dies en l'aplicació dels aranzels anunciats pel president nord-americà, Donald Trump. "El Vietnam està disposat a negociar amb la part nord-americana per assolir un acord bilateral que beneficiï als dos països", apunta en un comunicat publicat la nit de dilluns el primer ministre vietnamita, Pham Minh Chinh.
El ministre d'Exteriors taiwanès, Lin Chia-lung, va assenyalar aquest dimarts que Taiwan està "disposat a negociar" amb els Estats Units "en qualsevol moment" sobre els aranzels mentre el mercat borsari de l'illa prova d'estabilitzar-se després de la caiguda de dilluns davant del temor d'una recessió global. Trump va anunciar la setmana passada una nova ronda d'"aranzels recíprocs" contra diversos països i territoris, entre ells Taiwan, al qual s'aplicarà un gravamen del 32% a partir del 9 d'abril, en resposta a presumptes pràctiques com a manipulació canviària o transbord il·legal de mercaderies. En declaracions a la premsa local, Lin ha afirmat avui que Taiwan està "disposat a dialogar", recull el diari Taipei Times.
L'Índia i EUA
L'Índia i els Estats Units van abordar els aranzels nord-americans a les exportacions índies durant una conversa telefònica entre el ministre indi d'Exteriors, Subrahmanyam Jaishankar, i el secretari d'Estat dels EUA, Marc Ros, a l'avantsala a la seva entrada en vigor. Durant el diàleg, mantingut ahir a la nit, "es van intercanviar perspectives sobre l'Indopacífico, el subcontinent indi, Europa, l'Orient Mitjà i el Carib" i "es va convenir en la importància de la prompta conclusió de l'Acord Comercial Bilateral", va dir Jaishankar a la xarxa social X. Aquest pacte comercial és una de les principals esperances de Nova Delhi per bregar amb els aranzels que el president nord-americà, Donald Trump, va anunciar la setmana passada que començaria a aplicar a la resta de països, i que en el cas del país asiàtic seran efectius a partir d'aquest dimecres.
Negociadors del Japó
El Japó i els Estats Units van designar aquest dimarts els seus negociadors que lideraran les seves converses comercials després dels aranzels anunciats pel president nord-americà, Donald Trump, amb eleccions que apunten a una possible apreciació del ien davant el dòlar com a reclamació per part de Washington. El ministre japonès encarregat de Revitalització Econòmica i Nou Capitalisme, Ryosei Akazawa, serà el representant principal per part de Tòquio, mentre que Washington ha anomenat al tàndem del secretari del Tresor, Scott Bessent, i el Representant de Comerç, Jamieson Greer, per encapçalar el seu equip.
La decisió de Washington de designar el secretari del Tresor per al lloc tindria per objectiu portar a la taula de negociacions el tipus de canvi entre el ien i el dòlar, una qüestió que el primer ministre japonès, Shigeru Ishiba, es resisteix a incloure a l'agenda en considerar que es tracten de temes diferents, segons els mitjans locals.
Per la seva part, el cap negociador comercial de Corea del Sud, Cheong In-kyo, va partir aquest dimarts a Washington per tractar de frenar l'impacte dels nous aranzels nord-americans sobre productes clau d'exportació sud-coreans, com l'acer i els automòbils. Es tracta de la primera visita d'alt nivell sud-coreana als Estats Units després de l'anunci del president Donald Trump, el passat 3 d'abril (hora de Seül), sobre l'aplicació d'aranzels "recíprocs" a tots els països amb els quals els EUA manté relacions comercials, inclosos gravàmens del 25 % per a Corea del Sud.