24 hores després que l'OPEP+ oficialitzés la mesura "voluntària" de reducció de la producció diària del petroli, la Xina ha entrat en la terna de possibles països que podrien afegir-se a aquesta mesura. Malgrat que el país asiàtic no està inclòs entre les nacions membre de l'Organització d'estats exportadores de l'esquist, aquesta no ha deixat passar l'oportunitat de tenir presència en la qual és una de les mesures més agitadores del mercat petrolier dels últims mesos. La portaveu de la Cancelleria xinesa de Mao Ning ha assenyalat aquest dilluns que la Xina "està disposada a enfortir la cooperació amb les parts implicades, inclosa l'OPEP+".
Per a la representant del Govern xinès, la possibilitat que la nació asiàtica pugui estar involucrada en el pacte "voluntari" dels països exportadors, és una contribució a provar de restablir "l'equilibri i l'estabilitat" al mercat del petroli. Es pot destacar que, de cara als països exportadors de la matèria primera, liderats per l'Aràbia Saudita, és necessari que l'oferta s'ajusti a la demanda. Per això han decidit reduir la producció diària. Malgrat això, la intenció és augmentar el preu del petroli, una cosa que, en a penes unes hores, no s'està aconseguint.
A les alces de més del 5% vistes ahir sobre el Brent i el WTI cal sumar-los la revalorització propera a l'1% que aquest dimarts està firmant l'esquist. L'estratègia duta a terme pels països de l'OPEP+ està fent efecte. De fet, segons els analistes de diversos bancs d'inversió com Goldman Sachs o Bank of America, el preu del petroli podria escalar fins als 95 dòlars per barril.
La Xina és el major importador de petroli del món
Després de la nova pressió de la Xina, no és descartable que el valor del petroli ascendeixi fins a es esmentades cotes més aviat que tard. La representant del Govern xinès ha expressat que la matèria primera és "crucial per garantir la seguretat del subministrament mundial d'energia". Es pot destacar que, a començaments d'any, totes les estimacions posaven el preu de l''or negre' en l'entorn dels 100 dòlars per barril a causa de la reactivació econòmica de la Xina.
La nació amb capital a Pequín és l'importador de petroli més gran a tot el planeta. Malgrat això, durant l'anterior exercici no va poder fer gala d'aquesta condició, ja que la crisi sanitària va obligar la indústria del país a parar per complet, una cosa que va minvar el consum del petroli. A principis any, amb la reactivació de l'economia xinesa, els analistes presagiaven una escalada fins als 100 dòlars per part del Brent, la qual no s'ha complert a causa de les estimacions negatives sobre l'economia global i les progressives pujades de tipus d'interès, les quals han magnificat la possibilitat que diverses nacions entrin en una etapa recessiva.
Tot això va canviar durant la jornada d'ahir, quan set països de l'OPEP+ van anunciar una nova retallada "voluntària" de la producció diària del petroli, el qual s'uneix a l'acordat l'octubre passat. Rússia i l'Aràbia Saudita són les dues nacions que més reduiran la seva aportació diària d'esquist, amb 500.000 barrils diaris cada una. En aquestes, la Xina ha anunciat aquest dilluns la possibilitat que pugui cooperar amb l'OPEP+ en aquesta mesura sense ser la nació xinesa membre d'aquesta Organització. Mao Ning ha afirmat que la disposició del país és la de "mantenir la comunicació amb totes les parts".
Rússia va avançar que altres països de l'OPEP+ podrien sumar-se a la mesura
Com fos, la idea que la Xina pugui cooperar amb els països exportadors de petroli no és una notícia grata per al mercat petrolier. I és que, si les projeccions apuntaven a una revalorització del barril fins als 95 dòlars, aquestes podrien agafar encara més força amb la possibilitat que l'importador d'esquist més gran del planeta col·labori amb els països subscrits a aquesta mesura.
No s'ha d'oblidar que, com va informar ON ECONOMIA durant la jornada d'ahir, Rússia també va informar que altres països membres de l'OPEP+ podrien subscriure's a aquest acord si el veuen necessari. El viceprimer ministre rus, Alexandr Novak va apel·lar a la necessitat d'equilibrar el mercat com la justificació a què altres països de l'Organització poguessin realitzar retallades de la producció. De moment, la reducció diària de petroli està xifrada a 1.650.000 barrils, els quals no interfereixen en els més de 2 milions retallats des d'octubre del passat exercici fins a finals d'aquest.
És a dir, les nacions exportadores de l'esquist han reduït exponencialment la producció diària en un moment en què la demanda continua sent elevada (entorn dels 100 milions de barrils diaris) i els mercats continuen tensats pels tipus d'interès i la pressió inflacionària. De moment, i havent passat 24 hores de l'anunci de la mesura, el Brent ha escalat fins als 85,69 dòlars per barril, mentre que el WTI es manté per sobre dels 81 dòlars per barril.