La Xina ha superat a la Unió Europea i el Japó en la sol·licitud de patents dins el sector de les xarxes elèctriques i les tecnologies netes. El gegant asiàtic registra una de cada quatre patents que es presenten, segons dades presentades aquest dimarts per l'Oficina Europea de Patents (OEP) i l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), referides a l'any 2022. Amb aquesta empenta, la Xina gairebé ha quadruplicat la seva quota mundial en deu anys, passant de registrar un 7% del total de patents a escala global l'any 2013 fins al 25% l'any 2022. La Unió Europea i el Japó, que fins ara lideraven aquest rànquing, es queden per darrere amb el 22% de les sol·licituds entre els anys 2011 i 2022, seguides de prop pels Estats Units, amb una quota del 20%.
Més enllà de l'evolució de la Xina, l'Oficina Europea de Patents i l'Agència Internacional de l'Energia destaquen l'increment "notable" en la xifra de patents relacionades amb tecnologies de xarxes elèctriques durant les dues últimes dècades, segons informa l'agència ACN. En concret, el nombre de patents ha augmentat un 50% entre 2010 i 2022 a escala mundial, sent les eines de previsió d'oferta i demanda i la càrrega de vehicles elèctrics les dues àrees de major creixement.
Dins aquest camp, l'informe destaca la infraestructura elèctrica com un dels àmbits tecnològics amb més activitat. Per posar-ho de manifest, l'informe subratlla que les invencions dins aquest sector van créixer un 30% anual de mitjana entre els anys 2009 i 2013, set vegades més ràpid en comparació amb la mitjana d'altres tecnologies.
Important per ser competitius
Segons el president de l'Oficina Europea de Patents, António Campinos, "Europa ha de liderar l'aposta per les noves tecnologies netes i promoure la transició energètica si vol garantir la seva competitivitat econòmica". Si bé reconeix que ja s'han assolit avenços "significatius" en aquest camp, adverteix que les xifres "posen de manifest la urgència d'invertir en xarxes elèctriques més intel·ligents i flexibles".
En la mateixa línia, el director executiu de l'Agència Internacional de l'Energia, Fatih Birol, avisa que les xarxes elèctriques inadequades "són un obstacle per a l'activitat econòmica i l'accés a l'energia". En aquest sentit, diu que el lideratge de la Xina "incrementa la competència per a la resta de regions" i afegeix que l'informe demostra com els països més innovadors "estan responent a la necessitat d'aconseguir tecnologies més competitives i flexibles per a les xarxes elèctriques".