La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha defensat que tindrà en compte la proposta de la CEOE d'apujar el salari mínim interprofessional (SMI) un 3% l'any que ve, però ha avisat que "ha de mantenir el poder adquisitiu".

Durant la seva participació en un acte per la igualtat de les dones gitanes, Díaz ha advertit que el govern espanyol "no vol una societat basada en salaris baixos, low cost, com s'ha tingut a Espanya", sinó que vol que sigui també europea en matèria salarial. "Tenim un diferencial negatiu de 25 punts amb Europa en matèria salarial", ha denunciat la ministra, que ha afegit que "l'eina fonamental" per reduir aquest diferencial i per avançar en igualtat és l'SMI. "No hi ha millor eina en les societats contemporànies".

En aquest sentit, ha subratllat que la inflació interanual de novembre oscil·larà entre el 3,7% i el 3,8%, per sobre, per tant, del 3% que planteja la patronal. "Davant d'una crisi d'inflació sense precedents com tenim al nostre país, emprendrem la pujada del salari mínim interprofessional", ha indicat.

Pujada "immediata" de l'SMI

Per això, la vicepresidenta segona del govern de Pedro Sánchez ha reiterat que convocarà "amb caràcter immediat" els agents socials per emprendre "la immediata pujada de l'SMI". "No hi ha millor política feminista, no n'hi ha, però és que a més no hi ha millor eina contra la precarietat i la pobresa laboral, es diu salari mínim interprofessional i, per tant, aquesta és una de les mesures que abordarem amb caràcter immediat", ha apuntat.

Durant la seva intervenció, Díaz ha recordat que un dels seus objectius per a aquesta legislatura és treballar en favor de la democràcia econòmica i la participació dels treballadors en les seves empreses, sense distinció.

"La sobirania dels pobles ha d'estar sempre per sobre de les lleis de mercat, que són molt restrictives, molt excloents. I no pot ser així. (...) Ningú millor que un treballador per defensar el seu lloc de treball i, sobretot, per al bon desenvolupament de les empreses", ha declarat i ha remarcat a més que aquesta "democràcia econòmica" significa també que els salaris continuïn guanyant pes referent als beneficis empresarials.

Salari mínim de 1.145,77 euros mensuals

La CEOE va anunciar aquest dimarts que proposarà als sindicats i al govern espanyol apujar el salari mínim interprofessional (SMI) un 3% per a l'any que ve, des dels 1.080 euros actuals per catorze pagues fins als 1.112,4 euros al mes, i aplicar una altra pujada del 3% per a 2025, la qual cosa el situaria per llavors en 1.145,77 euros mensuals. En ambdós casos, seria aplicable la clàusula de garantia prevista per a aquests exercicis en l'acord de convenis amb els sindicats.

L'organització que presideix Antonio Garamendi va assenyalar que la seva proposta de pujada de l'SMI per a l'any que ve i el següent està en línia amb l'acordat amb els sindicats CC. OO. i UGT en el V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC). "Les organitzacions empresarials consideren adequada aquesta proposta per tractar de mantenir una correlació entre l'evolució de l'SMI i la de la resta de salaris que es pacten en el marc de la negociació col·lectiva", va defensar la CEOE.