Els qui han de vetllar perquè es compleixin les lleis laborals estan sobrecarregats de feina i aniran a vaga indefinida. A partir de dilluns vinent, els Inspectors de Treball faran la primera vaga indefinida de la seva història després de diverses jornades de protestes al llarg de l'any que no han donat els fruits desitjats. Els sindicats de funció pública CSIF, CIG, Sindicat d'Inspectors de Treball (SITSS), Sisclass, UPIT i Usess s'han unit, sense el suport de Comissions Obreres, que s'ha quedat fora aquesta vegada, per demanar reforços en ambdós departaments, sobrecarregats per les múltiples mesures dels nous ministeris.
Els sindicats remeten a l'acord publicat al Butlletí Oficial de l'Estat de desembre de 2021, amb el Pla estratègic que preveu reforçar les plantilles. "Un any després, continuem sense veure aquests reforços", demanda ON ECONOMIA Ana Ercoreca, del Sindicat d'Inspectors de Treball i Seguretat Social (SITSS), que assegura que la convocatòria electoral no és fre per a les reivindicacions, ja que "no estem davant d'un govern en funcions" i demana al Govern "que tanqui la legislatura complint el promès".
Les polítiques laborals de la ministra Díaz han augmentat el gruix de feina dels Inspectors, que, tanmateix, denuncien que no han rebut el reforç de gairebé 1.000 places més que esperaven després del Pla estratègic. Les vagues se succeeixen per l'incompliment des de gener, però la situació es va tornar una mica més política en maig, quan des del ministeri de Treball van assegurar que era el ministeri de Funció Pública i Hisenda, responsable de les condicions del sector públic, qui s'havia negat a aprovar la millora en la relació de llocs de treball (RPT).
El paper d'Hisenda
Des d'Hisenda van respondre llavors que ja s'havia posat en marxa la incorporació de 781 inspectors més així com 6 milions d'euros per pagar la productivitat extraordinària d'uns ministeris que han vist ampliada la seva càrrega de treball després de la reforma laboral, amb un major control de la temporalitat, així com amb l'ofensiva contra els falsos autònoms, en especial els riders, els falsos becaris. Els sindicats d'Inspectores, encara que al principi van desviar la seva ira cap al ministeri d'Hisenda una vegada coneguda la situació, responsabilitzar ara d'ambdós a la falta de mesures.
Més enllà de l'increment d'efectius, el pla estratègic recollia "la creació d'una estructura i una modernització de la Inspecció perquè no es quedi enrere al marc normatiu", assenyalen fonts sindicals, que creuen que "no hi ha raó ni excusa" perquè no s'hagi aplicat el pla acordat. Ercoreca, del sindicat, lamenta també que "s'hagi creat una oficina de discriminació quan dins dels llocs de treball hi ha també discriminació" i apunta al fet que "els qui deixen un emplaçament per tornar a casa perden 370 euros i no hi ha dret".
Durant l'últim any, a més d'Inspecció de Treball, els treballadors de Seguretat Social també van anar a diverses vagues que van finalitzar amb l'acord assolit amb el ministre José Luis Escrivá per descongelar l'Agència de la Seguretat Social i contractar 2.500 treballadors.