Yolanda Díaz ha revoltat el Consell Econòmic i Social. Aquest organisme dependent del Ministeri de Treball ha manifestat aquest dijous "el seu profund malestar" per la forma en què el govern espanyol ha dut a terme la reforma de la composició d'aquest organisme, "sense haver realitzat anteriorment cap tipus de consulta amb el propi Consell i les organitzacions que el formen".

El CES es fa creus en un comunicat que sent el "principal òrgan consultiu del govern de l'Estat en matèria socioeconòmica i laboral", i en què rau el diàleg social institucionalitzat, no hagi estat consultat per a un canvi en la seva composició. Per a l'organisme que presideix Antón Costas, les formes en què s'aborda la seva modificació legislativa resulten "especialment rellevants" a l'hora de garantir el nivell de lleialtat institucional que sempre ha presidit la tasca del Consell.

El CES afirma que es configura, segons la seva llei de creació, com un òrgan consultiu del govern espanyol en matèria socioeconòmica i laboral, i que al seu article setè s'estableix, entre les seves funcions, emetre dictàmens amb caràcter preceptiu sobre els avantprojectes de llei o projectes de disposicions administratives que afectin l'organització, competències o funcionament del Consell.

Malgrat això, critica que el passat 22 de maig el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar un Real-Decret llei que en la seva disposició final primera inclou una modificació de la llei de creació del CES, amb l'objectiu de donar cabuda en l'organisme a patronals autonòmiques, "sense que s'hagi produït amb caràcter previ cap tipus de consulta als òrgans de govern del mateix Consell ni a les organitzacions que el formen".

L'entrada de Pimec al CES

L'esmentada disposició concedeix un termini de tres mesos al CES per modificar el seu reglament intern i adequar la composició del grup segon, el referit als empresaris, a la nova redacció de la llei. El canvi pretén que siguin representades les associacions empresarials més importants a nivell autonòmic (com ja succeeix en el cas dels sindicats), la qual cosa obrirà la porta a l'entrada de la patronal catalana Pimec.

"La funció que es desenvolupa en el CES es qualifica com diàleg social institucionalitzat, dins del marc de la democràcia participativa, i les organitzacions que el conformen, amb acreditada representativitat, tenen la finalitat reconeguda constitucionalment de representar i defensar interessos constitucionalment protegits", subratlla el CES en el comunicat.

Segons el seu parer, aquesta composició "plural i prou representativa" ha demostrat durant tots aquests anys de funcionament de la institució rendir els seus fruits en el marc de l'esmentat diàleg social institucionalitzat.