La OCDE assenyalava aquest dimarts a Espanya com un dels grans països europeus on més ha baixat el salari real (pujades salarials un cop descomptada la inflació, que l'any passat va ser de 8,4% de mitjana anual) en apuntar que els sous espanyols, els reals, van patir una reducció del 5,3%, la qual cosa suposa la novena caiguda més gran dels 38 països associats a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Preguntada per la caiguda dels salaris reals l'any passat, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no va dubtar a assenyalar com a culpable d'aquesta pèrdua la patronal CEOE.
"No hi ha cap excusa perquè la CEOE no torni a asseure's a la taula de negociació de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC)", amb referència al diàleg entre sindicats i patronals per assolir un acord que estableixi les bases per a una pujada generalitzada a tots els sectors, ha dit aquest dimarts la ministra. "Des del 5 de maig de l'any passat, quan es van trencar les negociacions, no han tornat a seure a negociar", ha remarcat. Díaz ha insistit que organismes com l'OCDE i el mateix Banc d'Espanya estan aportant dades que justifiquen la necessitat d'una pujada salarial, especialment pel desfasament entre les pujades dels convenis i la inflació.
"Immensos marges de les empreses"
"L'informe del Banc d'Espanya posa de manifest els immensos marges de les empreses espanyoles", per la qual cosa ha assenyalat que hi ha motius econòmics que justifiquin pujades dels salaris. I ha remarcat que la inflació amb qui més s'acarnissa és amb els més necessitats, en relació amb aquells treballadors amb salaris més baixos que, a més, no han tingut pujades l'any passat i que, per tant, han perdut poder adquisitiu amb l'IPC. I va recordar a la CEOE i al conjunt dels empresaris, que amb polítiques de devaluació salarial no se surt de la crisi: "al contrari, com ha quedat demostrat amb les mesures que el govern espanyol ha adoptat amb el Covid o la invasió d'Ucraïna". En aquest sentit, ha declarat la importància que "les patronals entenguin que cal revalorar els salaris per fer pujar l'economia".
Per tot això, la vicepresidenta segona i líder de la nova formació d'esquerres Sumar ha remarcat les bondats del diàleg social que ha permès durant aquesta legislatura tancar 17 acords socials. "Demano a les patronals que estiguin a l'altura de les necessitats del meu país i als agents socials que tornin a seure a negociar", en referència a la taula bipartida de l'AENC, en la qual no és present el govern espanyol sinó sindicats i empresaris.
Apujar impostos a les grans empreses
Tanmateix, l'informe de l'OCDE inclou també coses que no han agradat la vicepresidenta segona, en concret la referència que situa Espanya entre els països amb una càrrega fiscal més gran sobre els salaris (sumant l'IRPF i les cotitzacions socials) dels països pertanyents a l'organització econòmica internacional OCDE, un 39%, tot i que queda lluny de països com Alemanya i França. Sobre això, Díaz ha dit que l'informe, i per tant l'OCDE, té algunes "confusions". "Barreja impostos amb cotitzacions i són dos conceptes radicalment oposats".
No obstant això, aquest aspecte ha donat peu a la vicepresidenta segona a sol·licitar una reforma profunda de la fiscalitat de l'empresa. "No pot ser que una petita perruqueria pagui un 17% en l'Impost sobre Societats i una gran empresa un 5%. Hi ha privilegis fiscals a Espanya que s'han d'acabar", ha remarcat la ministra, que ha assenyalat que no és de rigor que "el 85% dels ingressos de la Renda procedeixin dels salaris. No és just".
"Que paguin més els que més tenen"
Per això, ha defensat la necessitat d'una reforma estructural dels ingressos públics. "Demano que es compleixi el mandat constituent que es reflecteix a l'article 31 de la Constitució que determina que han de pagar els que més tenen", ha dit Díaz, durant una compareixença juntament amb el ministre de Treball i Ocupació del Brasil, Luiz Marinho, amb qui s'ha compromès a reforçar les relacions entre tots dos països en matèria laboral, inaugurant així una nova etapa en la relació bilateral. Aquest dimecres, els presidents del govern del Brasil, Lula de Silva, de viatge oficial a Espanya, i el d'Espanya, Pedro Sánchez, signaran un Memoràndum de Treball sobre relacions laborals.